A fagy, az aszály és a gyenge hozam ellen
A klímaváltozásnak és technológiai fejlődésnek köszönhetően a mezőgazdaságban külföldön és hazánkban is egyre nagyobb figyelem övezi a biostimulátorok alkalmazását, amelyek hatékony eszköznek bizonyulnak a terméshozam növelésében, a stressztűrő képesség fokozásában és a fenntartható termelési gyakorlatok megvalósításában. A biostimulátorok alkalmazásának felfutásához hozzájárul a talaj termékenységének csökkenése, az éghajlatváltozás hatásai, a növényvédőszer-hatóanyag kivonások, a növekvő fogyasztói igények, továbbá a gazdálkodók pozitív tapasztalatai ezen termékekkel kapcsolatban. Ebben a cikkben szeretnék néhány példán keresztül betekintést nyújtani a biostimulátorok működésébe, növényekre gyakorolt hatásaikra.
Mi az a biostimulátor?
A biostimulátorok olyan természetes vagy mesterséges eredetű anyagok, vagy azok keverékei, amelyek kedvező hatást gyakorolnak a növények növekedésére, fejlődésére és terméshozamára. Nem helyettesítik a tápanyagokat vagy a növényvédőszereket, hanem azok hatékonyságát egészítik ki. Továbbá bizonyos termékek tartalmazhatnak mikroorganizmusokat is. Nézzük kicsit részletesebben az alkotóelemek listáját!
Milyen anyagokból állnak a biostimulátorok?
- Huminsavak és fulvosavak: a talaj- és gyökérélettani folyamatokat serkentő anyagok.
- Aminosavak és peptidek: stresszcsökkentő és metabolikus aktivitást javító vegyületek.
- Algaalapú termékek: biológiailag aktív anyagokban gazdag kivonatok (pl. Ascophyllum nodosum kivonata).
- Mikrobiális inokulánsok: talajbaktériumok és gombák, amelyek a gyökérkörnyezetet optimalizálják.
- Hormonális szabályozók: auxinok, gibberellinek és citokininek.
Hogyan hatnak a biostimulátorok?
A biostimulátorok hatásmechanizmusa nagyon sokrétű. Fokozzák a fotoszintézist, javítják a tápanyagfelvételt és a tápanyagok mobilitását a növényen belül, növelik a metabolikus aktivitást, elősegítik a gyökérrendszer fejlődését és aktivizálják a növény ellenállóképességért felelős géneket. Ezek az anyagok csökkentik a növényi stressz (pl. szárazság, sóstressz vagy hőstressz) hatásait azáltal, hogy aktiválják a növény stresszválasz-mechanizmusait. Javítják a termések beltartalmi értékeit, pulton tarthatóságukat és mennyiségi növekedést is okoznak.
Esettanulmány: biostimulátorral kezelt burgonya
Első példaként egy burgonya technológiai kísérletet szeretnék bemutatni. A kísérletben Impala és Annushka fajtákat használtak. Ültetés után huminsavat és tengerialga-kivonatot tartalmazó gyökereztető biostimulátort használtak, 3 l/ha dózisban. Ezzel a kezeléssel elősegítették a gyökérzet gyors fejlődését. A növény vegetatív növekedési fázisában tengerialga-kivonatú növekedésserkentő, stresszkezelő készítménnyel kezelték az állományt, 1,5 l/ha dózisban. Ezzel támogatva a növény fejlődését. A gumók fejlődésének kezdetétől termésmennyiség és minőség növelő biostimulátorokat alkalmaztak több alkalommal.
A kezelések eredményeképpen a kezelt állományban megnövekedett a gumók száma és mérete, továbbá homogénebb termést takaríthattak be a kontroll állományhoz képest. A kezelt állomány termésmennyisége 40.050 kg/ha volt, míg a kezeletlen állomány termésmennyisége 22.250 kg/ha. A kezelt tábla átlagos gumó súlya 200 g, a kezeletlené 150 g. A biostimulátorok és azok kijuttatása ugyan többletráfordítást jelentett, de ez a költség az elért többlethozamnak köszönhetően megtérült.

Fagykár elleni védelem szőlőben és zöldségben
A tavaszi fagyok jelentős fejtörést és kár okoznak a gyümölcstermesztőknek és zöldségtermesztőknek. A biostimulátorok a fagyok elleni védekezés során is alkalmazhatók. Szeretném megjegyezni, hogy nem csodaszerek, de fontos elemei a védekezésnek. A képeken látszik a kezelés hatása. A májusban a fagyok után készültek. A kezelt állomány sikerült megvédeni a fagykártól. Tengerialga-kivonatot és növényifehérje-kivonatot, betaint tartalmazó biostimulátorral kezelték az állományt. A kezelt növényeket szinte 100%-ban sikerült megvédeni, míg a kezeletlen növényekben jelentős fürtkár keletkezett, amely kihatással lesz a betakarított mennyiségre. A kezelést 24 órával a várható fagy előtt végezték el, majd a fagyok elmúltával megismételték a kezelést stresszcsökkentés céljából.

Szamóca: gyenge indulás után sikeres betakarítás
Termelői tapasztalat biostimulátorok kapcsán szamócaültetvényben. A 2024-es évben a nyári meleg nagyon megviselte a frissen palántázott növényeket. A forró talaj miatt a gyökerek elpusztultak, a növény nem fejlődött. Az új gyökerek képződése és fejlődése érdekében gyökeresedést serkentő kezelést kapott az állomány, 4 l/ha dózisban. Már egy hét után jelentős változásokat tapasztalhattunk. Új gyökerek keletkeztek, amelyek hozzájárultak a megfelelő tápanyafelvételhez. Ennek köszönhetően a növények fejlődésnek indultak mind a szabadföldi és mind a fóliás ültetvényben.
Az odafigyelésnek és a kezelésnek köszönhetően a termelő erős állománnyal tudott tavasszal indulni. Sajnos a szabadföldi állományt nem kímélték a tavaszi fagyok. A fagykár után növekedést serkentő tengerialga-kivonatos és növényifehérje-kivonatos, betain tartalmú stresszkezelő többszöri kijuttatása után jelentős javulást tapasztaltunk. A kötődés után a fóliás és a szabadföldi állomány termésnövelő biostimulátorokat kapott három alkalommal a termésnövekedés és -érés során. A gyenge kezdeti indulás és tavaszi fagyok ellenére nagyon szép, egyöntetű termést sikerült betakarítani a gazdának. Sem a mennyiségre, sem a minőségre nem volt panasza.
Biostimulátor kizárólagos használata: egyéni kísérlet
Végezetül szeretném bemutatni a saját ültetvényemet, amelyben idén nem alkalmaztunk hagyományos növényvédőszeres kezelést. Természetesen növényorvosként nem vagyok ellene az észszerű növényvédő szer használatnak, csupán a kíváncsiság hajtott, hogy önmagában mire képes egy növényifehérje-kivonatot tartalmazó biostimulátor.
Az ültetvényben Tramini fajta található. 5 kezelést kapott a szezon során 1 l/ha dózisban. A kezeléseket virágzás előtt kezdtem meg. A virágzás után megjelent néhány levélen a peronoszpóra, de a foltok beszáradtak. Ehhez a virágzást követő száraz időjárás is hozzájárult. Az ültetvény nagyon jó kondícióban van, az idei évben többször kellett zöldmunkát végezni, mint az elmúlt években. A lombozat egészséges és 1-2 fürtöt leszámítva egészséges termés fogunk tudni betakarítani. Az idei tapasztalatok nagyon jók, viszont egy szezonból nem akarok hosszú távú következtetéseket levonni. Jövőre is ugyanígy fogom kezelni az ültetvényt, hogy még további tapasztalatokat gyűjtsek.
Következtetés: eszköz a fenntarthatóbb termesztéshez
Összegzésként elmondható, hogy a biostimulátorok nem csodaszerek, hanem olyan korszerű, tudományosan megalapozott eszközök, amelyek segítenek a növények természetes folyamatait támogatni. A gyakorlati példák is bizonyítják, hogy alkalmazásuk nemcsak a terméshozam növelésében, hanem a minőség javításában és a stresszhatások mérséklésében is jelentős előnyöket kínál. A megfelelő készítmény kiválasztásával és célzott használatával a gazdálkodók hosszú távon fenntarthatóbb, ellenállóbb és jövedelmezőbb termesztést érhetnek el.
Kérdés esetén és pontos technológiai leírásért keressenek bizalommal!
SZERZŐ: BOZI JÓZSEF NÖVÉNYORVOS • AGRO APOTÉKA KFT.
MezőHír Tudástár – Biostimulátorok a gyakorlatban – A biostimulátorok segítenek a növények stressztűrésében, hozam- és minőségjavításában, támogatva a fenntartható magyar mezőgazdaságot.