fbpx

Őshonos búzák, biozöldségek vegyszermentesen Hajdúhadházon

Írta: Kristóf Imre - 2025 július 12.

Ősbúzát vet, maga őrli a lisztet, biozöldségeket visz a piacra, és teljesen vegyszermentesen termel. Erdődi Imre hajdúhadházi biogazdaságában minden az élő talajon és a tápláló élelmiszeren alapul.

Lisztőrlés és kenyérszelés

 – Minden kenyérszelés egy ünnep, különösen, ha a saját gazdaságomban termelt bánkúti búzából, hosszú kovászolással készítette a feleségem. A saját malmunkban őröltük, megszegem, hogy lássák, milyen egy jó kenyér: rugalmas, és egy hétig is nyugodtan lehet enni, megtartja ugyanezt az állagát – mondta, és kóstolásra kínálta a frissen sütött kenyeret stábunknak Erdődi Imre biogazdálkodó Hajdúhadházon.

Erdődi Imre megszegi a kenyeret
Erdődi Imre megszegi a kenyeret

Bánkúti búza, alakor és tönköly: visszatérés az ősi fajtákhoz

Erdődi Imre nem a magas hozamot, hanem a beltartalmat tartja szem előtt. Az ősi búzafajtákból, mint a bánkúti, alakor vagy tönköly, készített liszt ízesebb és táplálóbb kenyeret ad. – A búzákat úgy választom meg, hogy egészséges beltartalmú és alacsony gluténtartalmú legyen. Fontos, hogy nemcsak finomak, de nagyon jól emészthetőek ezek a búzák, vagyis az ebből készült termékek.

Bánkútiból 5 kiló magot vetett, melyet génbankból szerzett be, hogy biztosan a legjobb minőségű legyen. Aranyló kalászait hamarosan betakarítja, és jövőre már nagyobb mennyiséget vethet belőle. Az alakor fajta jóval alacsonyabb szárú, kis kalászaiban azonban szintén értékes szemeket hordoz, megtartotta ősi értékeit. Vegyszermentes termesztéssel biolisztet készít belőlük.

Alakor búza
Alakor búza

A talajtakarástól a vetésforgóig

Erdődi Imre 17 hektáros biogazdaságban min-till talajműveléssel dolgozik, ahol a cél a minél kevesebb talajmozgatás. Öntöz, komposztált trágyával, takarónövények vetésével mindent elkövet, hogy az élő talajéletet fenntartsa. A búzák mellett zöldségeket is termel: káposztafélék, burgonya, sárgarépa, fokhagyma, cékla kerül idény szerint a piacra.

biozöldségek
Sokféle biozöldséget termelnek

A csodákat rejtő kiskert

 – Ahhoz, hogy ilyen szép hagymát termeljünk, fontos a vetésforgó betartása. Tápanyag-utánpótlásra komposztált trágyát és növényeket használunk. Takarjuk is a talajt, itt éppen pelyvával. Ez hántolt tönköly pelyvája, amely segít, hogy télen melegebb, nyáron hűvösebb legyen a talaj – mondta Erdődi Imre a kiskertjét is megmutatva. Az öntözőcsövekkel gondosan ellátott területen, a nagyon szép vöröshagymákon kívül paprikát, paradicsomot, zöldségnövényeket és tököt is termel. A kert melletti karámban lévő két tehenet csak a trágyájukért tartja. Nagy számban láthatunk a növényeken katicabogarakat. – A biogazdálkodásunk lényege, hogy semmilyen vegyszert nem használunk, csak természetes anyagokat, amelyek a természetben is előfordulnak. Ez lehet ásványi anyag, mint a kén, különböző kőzeteknek az őrleményei, a természetben megtalálható hasznos bacilusok, és olyan növényi kivonatok, amelyek a rovarok ellen nagyon jól használhatók, mert szelektíven dolgoznak.  Ez azt jelenti például, hogy az itt lévő katicabogarat nem bántja, de a levéltetűt már igen. Egy szárító káliszappantól elpusztul a kártevő.

Dobozrendszer és piaci kapcsolat

Az Erdődi Biogazdaságban megtermelt áruk értékesítése közvetlenül a fogyasztókhoz történik: biopiacokon és dobozrendszeren keresztül. Ez nemcsak megbízható piacot biztosít, de személyes kapcsolatot is a vevőkkel. – Nagyon jó, amikor a vevő azt mondja, hogy „a feleségem azt üzeni, hogy a maga terménye a legfinomabb.” Természetesen büszkeség tölt el ilyenkor, de hozzá kell, hogy tegyem: nemcsak finom, hanem nagyon tápláló is, és gazdag mikrobiomokban.

Miért csinálja?

Erdődi Imre önként vállalva betartja a regeneratív (talajmegújító) mezőgazdaság alapelveit:

  1. A talajbolygatás minimalizálása
  2. Növényi változatosság (biodiverzitás)
  3. Talajfelszín folyamatos takarása
  4. Élő gyökerek a talajban
  5. Állatok integrálása

A nagyobb termés érdekében végzett konvencionális talajművelést és növénytermesztést nehéz szembe állítani az itt látott regeneratív és biodinamikus gazdálkodással. Ugyanakkor látva az élettel teli, tápanyagdús, morzsalékos talajt, a vegyszermentesen megtermelt növényeket, és nem utolsó sorban a 25 éve már biogazdálkodást folytató, 70 évesen is fitt termelőt, nem kérdés, hogy melyik fajta terményt enném meg szívesebben. Hitvallása nem csak saját magának szól, közössége számára is értéket teremt. – A biogazdálkodás folyamán egyre mélyebben megismertem a természet működését, és eljutottam oda, hogy szeretnék olyan táplálékot termelni, amelyik hasznos az emberek számára. Olyan terményeket, amelyek minél táplálóbbak. Ezt pedig legjobban az élettel teli talajjal tudjuk elérni – mondta Erdődi Imre.

Biolisztből sütött kovászos kenyér
Biolisztből sütött kovászos kenyér