fbpx
▼Hirdetés

▼Hirdetés

Frissen vagy szárítva eladni a fokhagymát?

Írta: Szerkesztőség - 2025 június 23.

Tavaly érdemes volt hosszan tárolni a friss fokhagymát, mert a szezon végén háromszoros áron kelt el. Idén inkább az a mondás igaz, hogy aki korán kel, aranyat lel. Minél később indul egy értékesítési szezon, annál inkább összecsúszik a kínai, száraz fokhagyma kínálatával.

fokhagyma
Fotó: Shutterstock

Egyiptom: jól fogyott a friss fokhagyma

Egyiptomban a végéhez közeledik az értékesítési szezon. A friss fokhagyma iránti kereslet az idény elején igen erős volt, de a tengeri szállítási nehézségek és hajókésések miatt a szezon rövidebbre sikerült a vártnál. A Stars of Export vállalat beszámolója szerint az exportvolumen nőtt, és új piacokat is sikerült meghódítani – Európán túlmenően Kanadától Brazílián át Dél-Afrikáig terjedő vevőkörrel. A következő szezonra célként tűzték ki az exportmennyiség további növelését, új csomagolási technológiák bevezetését és a globális jelenlét bővítését. Egyiptom újabban a szárított fokhagyma piacán is babérokra tört, amiről itt írtunk: Sikeresen felvették a kesztyűt a kínai fokhagymával.

Görögország 3 eurós árakkal indult

Az egyiptomi kínálat lecsengésekor a szárított, kínai fokhagyma még nem érkezett meg Európába, ami értékes időablakot nyitott a görög termelők számára. Itt a frisspiaci árak a nagy méretű, első osztályú tételeknél 2,80–3 euró/kg között alakulnak. A szupermarketek azonban inkább az olcsóbb, kisebb kaliberű tételeket részesítik előnyben. A gazdák szerint az árbevétel megfelelő a termelés további folytatásához, hiszen a termésátlagok a jól kezelt területeken 10–12 t/ha körül vannak, míg a gyengébb földeken 8 tonna körül mozognak.

A szárított fokhagyma kereskedelme néhány napon belül megkezdődik, de a hazai feldolgozók szerint az exportlehetőségek korlátozottak, főként a Balkánra korlátozódnak. Sajnos időközben megérkezik a kínai fokhagyma is, ami fokozza az árversenyt az európai piacokon. A szárított görög fokhagyma indulóára várhatóan 4 euró/kg körül lesz, amit főként a magas munkaerőköltség indokol.

Spanyolország: friss fokhagyma hűtve tárolva?

Spanyolországban egy hónapja kezdődött meg a fokhagymaszezon. Jelenleg La Mancha régióban zajlik a betakarítás, ami a nehéz évek után végre kedvező kilátásokat hoz mind a mennyiség, mind a minőség tekintetében. A hagyományos fehér fajtákat hosszabb ideig eltarthatóak váltották fel, még a lila fajták területe visszaszorulóban van – áruk azonban kompenzálja ezt.

A 2024/2025-ös szezonban több gazdálkodó a hűtőházi tárolásban lát lehetőséget, hiszen tavaly az idény végén akár háromszoros árat is elkérhettek a nyers fokhagymáért a szezon eleji szinthez képest. A -3 °C-on való tárolásnak azonban nagy az energia- és munkaerőköltsége, továbbá az euró-dollár árfolyamának változása és az új vámtarifák 20%-kal drágították a hámozott fokhagymát a tengerentúli piacokon. Mindenképpen mérlegelést igényel, kinek és mennyiért lehet az árut eladni. Szempont az is, hogy Kínában idén sok szárított fokhagymát tudnak betárolni, lassan fog csökkenni a piaci kínálat.

Végeredményben idén kevésbé lehet jövedelmező döntés a friss fokhagyma hosszú távú tárolása Spanyolországban. Ami pedig a szárított árut illeti, azt igyekeznek kihangsúlyozni, hogy a termelésbiztonság és az engedélyezett növényvédő szerek használata miatt a spanyol termék minőségben felülmúlja a távol-keleti versenytársét.