fbpx
▼Hirdetés

▼Hirdetés

Mit tudunk hozzátenni a fenntartható hazai állattenyésztéshez 2025-ben?

Írta: MezőHír-2025/3. lapszám cikke - 2025 március 07. -Hirdetés

Takács Tamás, a NOACK Magyarország Kft. takarmányozási értékesítési vezetője szerint 2024 a kihívások éve volt a mezőgazdaságban. Fontos változás történt: a Noack új tulajdonoshoz, a holland Barentz csoporthoz került. Ez a lépés stabilabb pénzügyi hátteret biztosít, és nagyobb rálátást ad a magyar és a világ élelmiszer- és takarmányiparára, állattenyésztésére. Miközben a Noack továbbra is önállóan működik a bécsi központ irányítása alatt, Magyarországon két külön irodával, de szakmailag egymást segítve, 28 emberrel áll a partnerek rendelkezésére. Az interjúban szó esik a fenntartható takarmányozásról, a Kék-Fehér-Szív kezdeményezésről, valamint arról, hogy a jövőben milyen stratégiákkal segítik a partnereinket.

Milyen volt üzleti szempontból a 2024-es év?

– Tele volt kihívásokkal. 2023-hoz képest 20 százalékkal kisebb forgalmat értünk el, de ezt a visszaesést az egész hazai mezőgazdaság elszenvedte. A Noack életében egy nagyobb változás is történt, mert a tulajdonos, Herbert Völkerer eladta a céget a holland Barentz csoportnak, ami nekünk financiálisan biztosabb hátteret adott. Maga a Barentz cégcsoport 65 országban tevékenykedik, piacvezető beszállítója a gyógyszer-, a kozmetikai és az élelmiszeriparnak, és az a célja, hogy a takarmányiparon belül is piacvezető beszállítóvá váljon.

Takács Tamás
Takács Tamás, takarmányozási értékesítési vezető, NOACK Magyarország Kft.
(Fotó: NOACK)

Hogyan érintette a tulajdonosváltás a piacot?

– A Noack név fennmarad, a cégcsoporton belül önállóan működünk a bécsi központ irányítása mellett, változatlan beszállítókkal.

Miért lehetett a cég a felvásárlás vonzó célpontja?

– Több olyan termékünk van a portfólióban, amelyek a piacra vitelükkor előre mutatók voltak, megelőzték a korukat. Többnek például igen kicsi az ökológiai lábnyoma, ami ma már elvárás az állattenyésztésben. A lenmagalapú termékeink csökkentik a metánkibocsátást a szarvasmarháknál, de van olyan megoldásunk is, amellyel az ammóniát lehet redukálni a termelésben, baromfi- és sertésvonalon. Ezek a termékek kezdenek most beérni, ami előnyt jelent számunkra a versenytársainkkal szemben.

Mennyire érdekli a gazdákat a fenntarthatóság és az ökológiai lábnyom?

– Az idei, 2025-ös év lesz szerintem az első olyan év, amikor már tényleg figyelnek majd erre. Erősödik a nyomás a feldolgozóipar, az élelmiszerláncok, de a bankok részéről is, hogy a gyártók jobb minőségű élelmiszereket állítsanak elő, kisebb ökológiai lábnyom mellett, kevesebb szén-dioxid kibocsátásával.

Melyek ezek a termékek a Noacknál?

– A már említett lenmagalapú termékeink, amelyek kapcsolódnak a Kék-Fehér-Szív Egyesület működéséhez is. Ennek lényege egy olyan fenntartható mezőgazdasági modell, amely lehetővé teszi a megfelelő és megfizethető táplálkozást a vásárlók számára. Mindez most már nemcsak Franciaországban, Belgiumban vagy Svájcban érhető el, hanem Magyarországon is. Ebben az évben – a kenyér és a tej mellett – már lesznek olyan tojások is, amelyek Kék-Fehér-Szív védjeggyel kerülnek ki a polcokra. Ezeknek a termékeknek az esetében a szántóföldtől a tányérig nyomon lehet követni a termelést, és ennek eredményeképpen jobb minőségű takarmány használatával, hazai alapanyagból, pálmaolajmentes és Omega-3-ban gazdag termékek kerülnek a boltokba. És hát ezek etetésével igazából kisebb a szén-dioxid- és a metánkibocsátás, és egészségesebb élelmiszer kerül ki a boltokba.

Díj
Díj a francia szövetségtől az alacsonyabb ökológiai lábnyom érdekében tett munkáért
(A képek a szerző saját felvételei)

Mi pontosan a Kék-Fehér-Szív kezdeményezés?

– Ez egy világszerte, négy földrészen, húsz országban sikeresen működő koncepció. Közel nyolcezer gazdálkodó és állattenyésztő, ezer gyártó és forgalmazó cég a tagja, valamint közel ötezer termék viseli a tanúsítványt. Ezen túl számos egészségügyi szakember is csatlakozott a kezdeményezéshez, Magyarországról például a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.

Milyen terveik vannak erre az évre?

– Idén megpróbáljuk a tavalyi 20 százalékos kiesést behozni a kedvezőbbé váló piaci helyzet kihasználásával, hiszen a termékeinkkel tényleg a környezetet kímélve lehet termelni. Elsősorban a sertés- és baromfiszegmensben kívánunk erősíteni, mivel szarvasmarhában, az élelmiszeripari és az állatorvosi diagnosztika területén eleve jó pozícióban vagyunk.

Ezen túl szeretnénk a Kék-Fehér-Szív Szövetséggel való együttműködésünket tovább erősíteni, és ezen keresztül a vásárlók számára elérhető termékek körét bővíteni.

Minek köszönhető az említett erős pozíció a szarvasmarha-tenyésztés, valamint az élelmiszeripari és az állatorvosi diagnosztika területén?

– Főleg a toxingyorstesztjeinknek, illetve a toxin kezelésére szolgáló termékeinknek, például a kombinált toxinkötőknek. De ugyanígy keresettek az állatok egészségének, immunrendszerének javítására szolgáló megoldások. Takarmánykiegészítőinkkel és technológiai megoldásainkkal 8–15%-kal csökkenthető a CO2-kibocsátás úgy, hogy mellette termelésjavulást tudunk elérni. Teheneknél ezt egyedüliként tudjuk a rendszeresen vett tejminták vizsgálatával mérni is (tejtükörvizsgálat).

Hogyan oszlik meg a cég árbevétele a különböző területek között?

– A cég forgalmában 50 százalék a takarmányiparból származik, a másik 50 százalékot pedig az élelmiszeripari és állatorvosi diagnosztika teszi ki. Utóbbi egy rohamosan fejlődő szegmens, ami 10 évvel ezelőtt még csak 5–10 százalékot tett ki. Mind a termelők, mind a takarmánygyárak, de az élelmiszeripar is egyre több vizsgálatot végez. Az élelmiszeripari diagnosztikában és azon belül is a felületi tisztaság és a toxinvizsgálati készülékek területén pedig piacvezetők vagyunk. Mintegy 2000-féle terméket kínálunk, így mind a gabonakereskedők, mind a malomipar, de a sertés-, baromfi- és szarvasmarhatartó telepek is megtalálhatják a nekik megfelelőt.

Főleg a tavalyi, de az idei év nagy kihívása az aflatoxin-fertőzés kezelése volt, de az elmúlt 5-6 év mindegyikében volt dolgunk gombafertőzéssel…

– Mi régóta foglalkozunk toxinvizsgáló készülékekkel és kitekkel, és növekszik a kereslet irántuk. Megbízható és gyors megoldást jelentenek, 20 perc alatt megszületik az eredmény. Például gabonaátvétel esetén ez tökéletesen megfelel.

Térjünk át most a Noack takarmányvonalára. Mit emelne ki ezen a területen?

– Sok, a fiatal állatok számára készült termékünk van, például tejporok borjaknak és malacoknak, de kínálunk fehérjekoncentrátumokat, szója-, illetve lenmagalapú védett fehérjéket, valamint a szilázs tartósításához ajánlunk termékeket. A takarmánygyártáshoz kapcsolódóan kínálunk pelletminőség-vizsgáló készüléket, van pelletkötőnk, amivel a pellet minőségét és a gyártás hatékonyságát lehet javítani. És végül, de nem utolsósorban, megemlíteném a haltápot is, amiben piacvezetők vagyunk. Ezt a terméket főleg pontyot, pisztrángot és afrikai harcsát tenyésztő intenzív halastavak ellátására forgalmazzuk.

Vitafort Zrt. nyílt napján való részvétel
A Vitafort Zrt. nyílt napján való részvétel (Fotó: NOACK)

A toxinprobléma mellett a melegedő klíma okozta útkeresés jelenti a másik állandó témát a növénytermesztésben. Mi a véleménye erről?

– Mi is próbálunk segíteni a növénytermesztés új alternatíváinak megtalálásában. A lenmagtermesztés egyelőre még kihívást jelent, de a reményeim szerint a közeli jövőben ez változhat.

Magyarországon van kereslet a lenmagra?

– Már itthon is nő az érdeklődés iránta. Működik egy nagyobb lenmagfeldolgozó az Alföldön, és a beszállítóink 6-7 ezer tonna lenmagot igényelnek éves szinten. Több gazdálkodó is belefogott a termesztésébe, és mivel nem nagy ördöngösség, jó tapasztalatokat szereztek. Hektáronként két tonna terménnyel lehet kalkulálni.

Ha kialakulnak a szabályozott struktúrák, ha lesznek gyárak és tisztítók, még nagyobb növekedésre lehet számítani. Szerintem érdemes alternatív növényben gondolkodni, és az egyik ilyen a lenmag lehet.

▼Hirdetés
▼Hirdetés