fbpx

Évtizedes mélyponton az ukrán napraforgó-feldolgozás

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 október 14.

Idén szeptemberben Ukrajna az elmúlt évtized egyik legkisebb napraforgó-mennyiségét dolgozta fel, 861 ezer tonnát. 2014/2015 szeptemberében tapasztaltak utoljára ilyet. Olyan kevés és drága a helyi alapanyag, hogy a gyárak importálnának is – ha nem lenne a szomszédoknál is hiány.

napraforgómag
Fotó: Horizont Média

Nincs elég alapanyag az országban

„A most feldolgozott napraforgómennyiség a tavalyi szinttől csak kissé marad el, de ne feledjük: 2023 szeptemberében az odesszai kikötők nem működtek, küszködött az export és így a feldolgozás is visszafogott volt. Most viszont az alapanyag hiányzik a működéshez” – ismertette a helyzetet az APK-Inform.

A gazdálkodók többsége már augusztusban tisztában volt a várható kínálattal, és a keresleti piac tudatában nem kapkodta el az értékesítést. Ennek eredményeként szeptemberben meglódultak az árak, és október elejére 2022 februárja óta nem látott szintet értek el, bő 22 ezer hrivnyát (196 ezer Ft) tonnánként. (Itt írtunk róla: Ukrajnában már a 200 ezret közelíti a napraforgómag ára.)

Érdekes módon az áremelés sem gyorsította fel a belföldi napraforgómag eladását. Hasonló jelenség zajlott le Ukrajnában, mint nálunk, 2022 nyarán. A hirtelen áremelkedés azt az érzetet kelti, hogy még van mozgástér felefelé, és túl sokat veszít az, aki hamar kiszáll. Pedig mindig van egy plafon, aminél nincs tovább.

Ha most nálunk lenne háború, ők importálnának

Az a furcsa helyzet állt elő, hogy már az ukrán feldolgozóknak is megérné importálni a magot. Csakhogy – szemben 2022-vel – most nincs honnan. Egész Középkelet-Európa ugyanazzal az időjárási problémával szembesült, és mindenütt 15–20 százalékkal gyengébbek a hozamok. Magyarországon az LO mag ára 162 ezer, a HO magé 180 ezer, és szintén gyorsan emelkedik. Egyszóval a határokon túl is keresleti a hangulat, senki nem akar dömpingáron magot szállítani egy másik országba, mint ahogy arra Ukrajna rákényszerült a háború kitörésének évében.

Az APK-Inform becslései szerint a futó szezonban Ukrajna nem tudja megoldani a helyzetet, és minimális mennyiségű napraforgómagot fog feldolgozni. Körülbelül 13-13,4 millió tonnával számolnak, mi 11 százalékkal maradna el a tavalyi év teljesítményétől, amikor közel 15 millió tonnás termést arattak.