fbpx

Magyarországnak önellátóvá kell válnia burgonyából

Írta: Kristóf Imre - 2024 október 15.

Agrárminiszteri iránymutatás, 7 nemzet képviselete, szakmai előadások és burgonyafajta-bemutatók a X. Kiskunhalasi Burgonya Napokon. A kétnapos jubileumi rendezvényen közel 250 érdeklődő vett részt, hangsúlyozta a MezőHírnek adott interjújában Szabó Lajos, a rendezvény szervezője, a Bács Gazda-Coop Kft. vezetője.

csoportkép
1. kép: Nagy számú burgonyatermelő a rendezvényen (fotó: Horizont Média/Kristóf Imre)

Változtatni kell!

A burgonya a világ harmadik legalapvetőbb élelmiszere, és bár megváltoztak a fogyasztói szokások, illetve az éghajlati viszonyok, de „nem lehet Magyarországot annak a sérülékenységnek kitenni, hogy nem leszünk önellátók burgonyából” – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a rendezvényen. A tárcavezető előadásában hangsúlyozta, itt az ideje megteremteni a feltételeit annak, hogy a magyar emberek az év minden napján magyar burgonyát tudjanak vásárolni.  Ehhez kell, hogy jó fajta álljon rendelkezésre, ezért kormányzati szinten támogatni kell a hazai burgonyanemesítést, továbbá lehetővé kell tenni, hogy a kiskereskedelmi hálózatban mindenkor rendelkezésre álljon a szükséges mennyiség. A tárcavezető elmondta, a világ 159 országában termesztenek burgonyát, de a tíz legnagyobb burgonyatermelő országából hét, a tíz legnagyobb fogyasztó országából pedig öt az európai kontinensen található. Magyarországon az elmúlt években átlagosan 8-12 ezer hektáron évente 190-300 ezer tonna burgonya termett, ami nem elég a hazai szükséglet kielégítésére.

Szabó Lajos Nagy István Fülöp Róbert,
2. kép: Szabó Lajos, a Bács Gazda-Coop ügyvezetője, Nagy István agrárminiszter, Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere a fajtabemutatón (fotó: Horizont Média/Kristóf Imre)

Csökkenő termelés, növekvő vetőburgonya-hamisítás

A piaci ellenőrzési tapasztalataikról számolt be Balogh Stefánia, a Nébih vetőmag-minősítő mérnöke. Előadásában bemutatta, hogy hazánkban tíz évvel ezelőtt még 20797 hektáron termeltek burgonyát, ez napjainkra 7503 hektárra csökkent. Hasonló arányban lett kevesebb a vetőburgonya szaporítása is, 211 hektárról 80 hektárra zsugorodott a terület. Piaci ellenőrzéseik tapasztalata alapján viszont nőtt a nem megfelelő vetőburgonya mennyisége. Ősszel nincs vetőburgonya a piacokon, tavasszal is kevés a megvásárolható mennyiség. Megélénkült ugyanakkor az interneten vetésre kínált burgonya, ami sok esetben rossz minőségű, hamisított termék. A megállapított jogsértések nagy száma miatt a Nébih munkatársa felhívta a termelők figyelmét, hogy alaposan győződjenek meg a vetőburgonya vásárlásakor a termék címkéjén feltüntetett adatok valódiságáról, mert ez alapján sok hamisított termék kiszűrhető.

Balogh Stefánia,
3. kép: Balogh Stefánia, a Nébih vetőmag-minősítője előadást tart
(fotó: Horizont Média/Kristóf Imre)

Külföldi nemesítők bemutatója

Magyarországon nincs elég hazai vetőburgonya, ezért behozatalra szorul az ország. A rendezvényen nagymúltú dán, francia, holland, ír és német nemesítőházak mutatták be legígéretesebb fajtáikat. A nemesítés fő iránya napjainkban olyan bőtermő és tetszetős burgonyafajták előállítása, melyek szárazságtűrőbbek és a különböző kórokozók és kártevők ellen nagyfokú toleranciával bírnak. Ezáltal kevesebb növényvédő szer használatával is nőhet a termésbiztonság.

Mit kíván a burgonya?

Termesztéstechnológiát, gépesítést, tápanyag-utánpótlási terveket mutattak be a meghívott cégek előadói. Aszály és a növényi mikrobium címmel (Ekoprevent Kft.), Burgonya tápanyagellátási megoldások címmel (Yara Hungária Kft.), Technológiai tanácsok intenzív burgonyatermesztéshez (Malagrow Kft.), Új megoldások a Stolbur és a talajlakók ellen (Kwizda Agro Hungary Kft.), UNIA gépek a burgonyatermesztéshez (DM-KER Nyrt.), Minden évben hozzáadunk a profi burgonyatermesztéshez (FMC-Agro Kft.), Folyékony szervestrágya a zöldségtermesztésben (VulcanAgro Kft.), precíziós burgonyatermesztés a Danuba segítségével (Danuba Kft.).  

Nagy István
4. kép: Nagy István agrárminiszter Jubileumi Oklevelet adott át Szabó Lajosnak, a Bács Gazda-Coop ügyvezetőjének (fotó: Horizont Média/Kristóf Imre)

10 év tapasztalatai

Innováció, információ és integráció. Ezzel a három szóval foglalta össze a tevékenységük lényegét Szabó Lajos, a rendezvény szervezője, a Bács Gazda-Coop ügyvezetője. – A résztvevők nagy számából is látszik, hogy tíz év alatt a rendezvényünk meghatározóvá vált a burgonyával foglalkozók körében. Mi nem csak vetőburgonyát árulunk, felkutatjuk a legjobb fajtákat, éveken át vizsgáljuk a terméseredményeiket, és a tapasztalatainkat megosztjuk a termelőkkel. A jó terméseredmények érdekében a legújabb technológiákat kell alkalmaznunk, mert a termesztési feltételek, a piaci viszonyok folyamatosan változnak. Ezért is hívtunk ismét sok előadót, hogy a burgonyatermesztés minden fontos területét bemutathassuk. A termelők a tapasztalataink szerint kíváncsiak az újdonságokra, a szakmai tapasztalatokra. Ezért is öröm számunkra, ha egy ilyen sikeres rendezvény után elismerően nyilatkoznak rólunk.