fbpx

Termőterületi vízmegtartó mintaprojektek indulnak

Írta: Szerkesztőség - 2024 október 12.

Az ország keleti felében, négy vármegye öt helyszínén indul olyan vízmegtartó/vízkormányzó mintaprojekt, amiből nem csak a kedvezményezett, kiválasztott gazdaságok profitálhatnak – áll a NAK oldalán.

belvíz
Minden télen ugyanott pusztítja ki a belvíz a vetést? (fotó: Horizont Média)

Augusztusban írtunk róla, hogy a belvizes foltok 2023-tól a szántóterületen, 2024-től pedig a gyepterületen is támogathatók lettek, de ezzel a lehetőséggel a két év alatt összesen 24 gazdálkodó élt. Erózióvédelmi sávok kialakítására a két év alatt 20 gazdálkodó igényelt támogatást, mindössze 33 hektárra. A szántásmentes művelés vállalása pedig a 4,1 millió hektáros szántóterület 7,2%-ára csökkent (-130 ezer ha).

Ennek ellenére egy tavasszal elvégzett országos felmérés eredménye azt mutatta, hogy a gazdálkodók készek lennének a víz visszatartására a mélyfekvésű területeken. Több mint 10 ezer termelő adott választ a kérdőívre, és 80%-uk fontosnak tartotta a termőterületi vízmegtartást. A válaszadók fele hajlandó volt az érintett terület hasznosításának megváltoztatására. A megvalósításhoz azonban a termelőknek szükségük van szakmai és anyagi támogatásra is. Kiderült az is, hogy a termelők körében a vízelvezető árkok, csatornarendszerek és vízkormányzást szolgáló műtárgyak kialakítására, valamint ezek fejlesztésére mutatkozik a legnagyobb igény.

A válaszok alapján a NAK szakemberei 5 különböző típusú mintaterületet választottak ki: Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Békés vármegyében egyet-egyet, Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében pedig két terület került be a kiválasztottak közé. A mintaterületeken gazdálkodó termelők számára szakmai workshopokat szervez a NAK, a vízügyi ágazat pedig elkészíti az elvi vízjogi engedélyezési eljáráshoz szükséges műszaki dokumentációt. Ennek köszönhetően a hamarosan megnyíló vízügyi pályázati felhívásokra szakmai támogatással jelentkezhetnek a mintagazdaságok. A NAK célja az, hogy a mintaterületeken megvalósított termelői vízvisszatartás gyakorlatát más termelők is megismerjék és maguk is megvalósítsák.