fbpx

Egyszerű és olcsó megoldás a gyomok ellen

Írta: Csomor Zsolt - 2020 május 16.

A kertészek egyik legnagyobb rémálma, amikor a gyepben, a térkő hasadékai között vagy a veteményeskertben elszaporodik a gyomnövény. Amennyiben épp nincs otthon megfelelő gyomirtó szer, vagy szeretnénk kipróbálni más alternatívát, tegyük próbára az ecetet.

 

Az egyébként is sokrétűen felhasználható ecetet akár gyomirtóként is alkalmazhatjuk kertünkben, hívja fel a figyelmet a The Spurce. Minél nagyobb az ecetsavszázalék, annál hatásosabb a gyomok elpusztítására alkalmazott szer.

Az ecet alkalmazása előtt ismernünk kell, hogy milyen gyomnövények találhatók kertünkben. Nem évelők esetében érdemes mielőbb elkezdeni a gyomirtás, hogy megelőzzük egy újabb generáció elszaporodását. Amennyiben megfelelő időpontot választunk, akár egy ecetes kezelés is megoldhatja a problémát.

Az évelők esetében már nehezebb a helyzet, mivel nem elegendő megakadályozni a mag terjedését. Az ecetet általában a növekedési időszak során érdemes alkalmazni, és ebben az esetben többször lesz rá szükségünk. Minden egyes alkalommal gyengülni fog a növény, míg végül a többszöri, ismételt ecetes permetezés elpusztítja teljesen.

A legegyszerűbben úgy használhatjuk az ecetet, ha egy szórófejjel ellátott palackba töltjük az ecetes gyomirtót, és a kiirtani kívánt növényre permetezzük ügyelve arra, hogy leveleire, törzsére, virágaira és szárára fújjuk, nem pedig a talaj szintjén található részeire. Amennyiben gyepünkben szaporodott el a gyom, ügyeljünk arra, hogy az ecet ne érintse a füvet vagy más számunkra fontos növényt. Ne feledjük, az ecet nem szelektív! A fű és más növények károsodásának elkerülése érdekében használhatjuk az ecsetes módszert is. Ecetes kezelés előtt érdemes figyelni az időjárási előrejelzést, és olyan időszakot választani, amikor néhány napig várhatóan napsütéses napokra lehet számítani.

A gyomirtó hatékonyságát egy kis trükkel könnyedén javíthatjuk, olvashatjuk a hellovidek.hu oldalán. Mivel a gyomok leveleit gyakran viaszos bevonat védi – ami megakadályozza az ecet bejutását – keverhetjük a bio gyomirtót valamilyen felületaktív anyaggal. Egyik legismertebb házi recept a mosogatószeres alkalmazás, amikor körülbelül 1 liter ecethez 5 ml mosogatószert keverünk. Ezt a keveréket nem csupán hatékony gyomirtóként, de rovarirtóként is felhasználhatjuk.