fbpx

Az őszi vetésű növények növényvédelmének fontosabb tudnivalóiról

Írta: MezőHír-2024/9.lapszám cikke - 2024 október 08.

A következőkben a legfontosabb őszi vetésű kultúrák, a kalászos növények növényvédelméről olvashatnak. Úgy gondolom, a vetés előtt érdemes feleleveníteni a kalászosok termesztésének fontosabb növényvédelmi sarokpontjait.

Az őszi gyomirtás előnyeiről…

Az elmúlt években hazánkban is elterjedt a kalászosok őszi gyomirtása, amelynek számos előnye van. Hatékonyan, már nagyon korai fázisban kikapcsolhatjuk a T1-es és T2-es gyomokat az állományban, így azok nem vonnak el tápanyagot és vizet a kultúrnövénytől. Ősszel még fejletlenebbek a gyomnövények, így a gyomirtó szerek sokkal jobb hatékonysággal tudnak működni, mint a fejlett gyomok esetén. Például a tavaszi gyomirtás idején a veronikafélék már gyakran bimbós-virágzó állapotban vannak, ezáltal jobban ellenállnak a gyomirtó szereknek.

Az őszi kezelésnél azonban fokozottan figyelni kell a hőmérsékletre, a hatóanyagok megfelelő működése érdekében, illetve, hogy elkerüljük a kultúrnövény károsítását. Legalább 5–10 °C szükséges a kezelés elvégzéséhez. A hatóanyag-választás során nagy figyelmet kell fordítani a területen lévő gyomflórára. A gyomok összetétele alapján célszerű a hatóanyagokat megválasztani. Mindenképp szükséges a területen felmérni a gyomokat, és ahhoz igazítani a kijuttatandó hatóanyagokat.

Ősszel károsító kártevők

Az ősz folyamán számolnunk kell a levéltetvekkel, főképp, amennyiben hosszantartó, meleg lesz az őszi időjárás. Számos levéltetűfaj jelenhet meg az állományban. A levéltetvek nem közvetlenül okoznak kártételt a kalászoskultúrákban, hanem a vírusterjesztésük által végeznek jelentős terméskiesést, amennyiben nem előzzük meg a vírusfertőzést. Például levéltetvek terjesztik az árpa-sárgatörpeség és gabonasárgatörpeség vírusát.

A kalászosok másik fontos vírusa a búzatörpülés-vírus, amelyet kabócák terjesztenek. Vannak ellenálló fajták, így a fajtaválasztással is sokat tehetünk a kártétel elkerülése érdekében. Amennyiben úgy ítéljük meg, hogy szükség van a kémiai beavatkozásra, a levéltetvek ellen használható hatóanyag a piretroidok közé tartozó pirimikarb, lambda-cihalotrin, eszfenvalerát, cipermetrin, deltametrin, gamma-cihalotrin, tau-fluvalinát, a neonikotinoidok közé tartozó acetamipirid. Természetesen az agrár-környezetgazdálkodási programban résztvevő területeken sokkal korlátozottabb a felhasználható szerek köre.

Tavasszal károsítók

Tavasszal gyomosodástól függően végezhető gyomirtás. Amennyiben az ősz folyamán nem gyomirtottunk, biztosan szükség lesz gyomirtó szer kijuttatására. Egyszikű gyomok irtására nem áll rendelkezésünkre sok hatóanyag a kalászoskultúrákban, lévén, hogy a kalászosok is egyszikűek. A fenoxaprop-p-etil posztemergensen használható az egyszikűek ellen kalászoskultúrákban.

A tavasz során nagy figyelmet kell fordítani a gombás betegségek elleni védekezésre. A kalászos növények leggyakoribb gombás betegsége a fuzárium (Fusarium graminearum, Fusarium. culmorum), amely fertőzheti a szárat, illetve kalászt is, a lisztharmat (Erysiphe graminis), a pirenofóra (Pyrenophora graminea, Pyrenophoratritici-repentis), a rozsda (Puccinia triticina, Puccinia striiformis, Puccinia graminis).

Kalászfuzárium (forrás: kwizda.hu)
Kalászfuzárium (forrás: kwizda.hu)

Lisztharmatfertőzés kalászoson

A rozsdabetegségek esetén megkülönböztetjük a vörös-, sárga- és feketerozsdát. A lisztharmat esetében a melegebb, szárazabb, de párás tavaszokon számíthatunk erős fertőzésre. A szeptóriának szükséges van a hosszabb ideig tartó levélfelület-nedvességre a csírázásához. A pirenofóra hűvösebb, nedves tavaszokon okozhat jelentős fertőzést. A rozsdagombák okozta fertőzéshez meleg, csapadékos tavaszra van szükség.

A kalászfuzáriózis kialakulásához a kalászhányástól virágzásig tartó időszakban csapadékra van szükség. A védekezés elengedhetetlen ellene a toxinszennyezés veszélye miatt. Mindegyik gombás betegségnél elmondható, hogy a túlzott nitrogénadagolás segíti a betegségek kialakulását, továbbá fontos megemlíteni a zászlós levél kiemelt védelmét, ugyanis az asszimiláták jelentős részét a zászlós levél termeli meg.

A kémiai védekezés során rendelkezésünkre állnak a triazolok csoportjába tartozó hatóanyagok, például a tetrakonazol, tebukonazol, protiokonazol stb., a strobilurinok közé tartozó azoxistrobin, triloxistrobin stb., az SDHI-csoportba tartozó fluopiram, bixafén stb. Ajánlott egyszerre több hatóanyagot alkalmazni a védekezés során a jobb hatékonyság érdekében. A kalászfuzáriózis elleni védekezés esetén célszerű a fúvókák cseréje, a jobb permetléfedés elérése céljából. A felszívódó hatóanyagok esetén is nagyon fontos a megfelelő fedés.

Rovarkártétel

A gombás betegségek mellett jelentős termésveszteséget okozhatnak a vetésfehérítő bogarak. A levelek hámozgatásával csökkentik az asszimilációs felületet, ami a termésmennyiségben is megmutatkozik. Fontos a rajzásuk nyomon követése és a megfelelő időben elvégzett kémiai védekezés. Az ellenük használható hatóanyag a piretroidok közé tartozó tau-fluvalinát, lambda-cihalotrin, cipermetrin, deltametrin, gamma-cihalotrin, eszfenvalerát, a neonikotinoidok közé tartozó acetamipirid. A vetésfehérítő bogarak mellett a gabonapoloskák, levéltetvek és szipolyok is megjelenhetnek tavasszal az állományban. Ezek a kártevők a szemekben okoznak kártételt, ezért mindenképp monitorozni kell a jelenlétüket. A korábban felsorolt vetésfehérítő bogarak ellen használható hatóanyagok alkalmazhatók ellenük is.

Veresnyakú árpabogár

A vetésfehérítő áttelelő generációja

A kalászosok esetén elmondható, hogy kiemelt szerepe van a gombás betegségek elleni védekezésnek, ez különösen igaz a fuzárium elleni védekezésre, annak humántoxikológiai vonatkozása miatt. Végezetül, mindig törekedjünk a megelőzésre; ez mindig olcsóbb, mint utólag kezelni a problémát. Figyeljünk a hatóanyagok rotációjára a rezisztencia kialakulásának elkerülése érdekében.

Mindenkinek sikeres gazdálkodást kívánok!

SZERZŐ: BOZI JÓZSEF NÖVÉNYORVOS