fbpx

A kukorica 40%-a mégis toxinos? Jogos az aggodalom…

Írta: Sándor Ildikó - 2024 szeptember 26.

A kukoricabetakarítás felénél tartunk, de a helyzet már egyértelmű: az előzetes jóslatok beigazolódtak, a toxin tarol. A 2022-es évnél is rosszabb a helyzet, nagyobb területen, nagyobb fertőzöttség a diagnózis – hallhattuk Kiss Pétertől, a Magyar Gabonafeldolgozók Takarmánygyártók és -Kereskedők Szövetségének elnökétől a Hungrana szept. 24-i sajtórendezvényén.

A félelem jogos és tapasztalaton alapul

A feldolgozóipari szereplőket is összefogó szövetség jelenlegi adatai elkeserítőek a takarmányipar, de az élelmiszeripari szereplők felé is, a mezőgazdasági termelőket pedig komoly feladat elé állítja az idei helyzet. Az aszály, különösen a megnövekedett hőségnapok száma nemcsak termésmennyiségben okozott visszaesést, sajnos a toxintermelődésnek kedvező körülményt teremtve sajnos a minőségi visszaesés is megjósolható volt már egy hónapja. „Rendelkezésünkre áll a szükséges mennyiségű kukorica” – hallhatjuk a megnyugtató mondatokat a napi sajtóban, ami matematikailag igaz is. Azonban a max. 5ppb toxintartalom, mint határérték, csökkenti a termelők értékesítési lehetőségét és a felvásárlók vásárlási hajlandóságát is. A Hungrana Kft, és sok egyéb feldolgozó is napi szinten fordítja vissza a beérkező kamionokat, ha a toxintartalom a megengedett szint feletti.

A félelem jogos és tapasztalaton is alapul, hisz a 2022-es toxinbotrány még nem merült feledésbe: az élelmiszeriparnak szánt alapanyag ill. a tejelő szarvasmarha ágazatnak szánt takarmány esetében az előírások szigorúak, és megszegésük több esetben is jogi következményekkel járt két évvel ezelőtt is. Szlovéniai példákat már láthatunk a médiában, tejeket borigatnak ki, ha utólag mutatják ki a toxint.

Márpedig 40%

A betakarítás felénél már 40% feletti a toxinos (5 ppd feletti) kukorica aránya idehaza, de a környékünkön sem jobb a helyzet – hallhattuk a legfrissebb adatokat. Bár vannak haszonállatok, melyek takarmányozásánál az ennél magasabb értékek is megengedettek, azonban egy feldolgozó sem vállalhatja a felelősséget, hogy pl. egy melléktermékként keletkező DDGS-ben súlyozottan megjelenő toxin miatt elveszítse piacát.

Mi a megoldás? Az aflatoxin termelés a hőmérséklettől függ. Márpedig, ha 35 fok feletti a hőmérséklet, akkor a kukoricában lévő aspergilus gomba elkezdi termelni a toxint, és szinte teljesen mindegy, hogy megrágott vagy nem megrágott a kukoricánk, ez termelődik. Az idén pedig legalább 4 hétig ilyen hőmérséklet volt, és nemcsak nálunk, az egész Kárpát-medencében. Ezt a hősokkot minden kukorica megkapta, így attól függően, hogy a termelő mennyire tudott védekezni a gyapottok-bagolylepke ellen, a fertőzöttség el tudott terjedni.

Míg 2022-ben a 8-9 ppb-s toxintartalom is magasnak tűnt, ma nem ritka a 10-20, de akár az 50 feletti érték is. Az unióban fel lehet használni „átlag” takarmányozásra 20 ppm-ig alapanyagként a kukoricát, hisz vannak aflatoxinra rezisztensebb állatfajok, a kockázatot azonban már nem vállalják a felvásárlók. Miért? Betároláskor nem egyenletes az eloszlása a kamionban, ezért az óvatosság.

5 millió tonna várható, de nagy része problémás lesz?

A baj nem jár egyedül. 2022-ben ugye kevés kukoricánk termett, a legnagyobb bajnak az ukrán import tűnt. Ma, amikor megtermeltük a szükséges mennyiséget, az „okosban” való összekeverés veszélye miatt az elfogadható mennyiség mégis veszélybe kerül. Legyünk tisztában az eredményeinkkel! A termelőnek célszerű a saját árualapját ismerni, és nem az okosban való összekeverés miatt, sőt! A szövetség tapasztalata és határozott szakmai véleménye szerint a különböző mennyiségeket külön célszerű tárolni és értékesíteni is. Ugyan valóban más árkategóriával lehet ilyen esetben számolni, de az egyenleg korán sem biztos, hogy rosszabb lesz. „A piac ki fog alakulni, a különböző minőség különböző piacokat fog magának találni” – hangzott el a sajtóbeszélgetésen. Itt jegyezzük meg, hogy a silótárolók ilyen esetben nem a legjobb megoldást jelentik, míg a tömlős tárolás légmentesen, felülfertőzés nélkül garantálhatja a szeparálást).

Nem árletörés a cél – az ár kialakulóban van

A hosszú távú életben maradás, az értékesítés, a jelenlegi piacaink megtartása és a leendő piaci lehetőségeink érdekében kell a minőséghez ragaszkodnunk – vontuk le a következtetést a sajtómegbeszélésen. Két évvel ezelőtt már figyelmeztettük a termelőket, hogy a jó minőségű óterméshez ne keverjék a friss, de toxinos kukoricát egy jobb ppb-érték reményében. Most hasonló a szituáció: jelenleg is vannak ótermések esetleg a raktárakban, illetve a még lábon álló vagy épp aratás alatt álló termés bő fele jelenleg megüti a felvásárlók mércéjét, a toxintartalom lélektani határát. A keverés azonban egy nagyobb mennyiségű problémát, akár a jövőévi termést is befolyásolhatja ( az idei termés raktárban tartása esetén).

Nem érdeke a feldolgozónak visszadobni a termelőknek a kukoricát, nem érdeke duplán dolgozni, a kereskedőnek sem érdeke „tévedni”, lassan összeomlik a logisztikája a visszafordított kamionok miatt. Mindenki veszít a láncban, ha a termék nem jó – hangsúlyozta a szövetség elnöke mintegy zárszóként a sajtómegbeszélésen.