fbpx

Betört a nanotechnológia a mezőgazdaságba

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 szeptember 24.

A nanotechnológiát már széles körben alkalmazzák az orvostudományban és az iparban, a mezőgazdaságban viszont még újdonságnak számít. Szeptember elején a római La Sapienza Egyetem Műszaki Karán tartottak kongresszust a nanotechnológiai innovációkról, ezek egy része a mezőgazdaságot is érintette. A nanoméretű tápelemek és hatóanyagok a még jobb hasznosulás ígéretével készülnek.

permetezés
Nemcsak a gépi technika célozhat pontosabban, hanem maga a hatóanyag is
(fotó: Horizont Média)

Luca Marchiol, az Udine Egyetem agronómia professzora szervezett egy kerekasztal-beszélgetést a témában. Felvezetőjéből kiderült, hogy a nanostrukturált anyagok mezőgazdasági felhasználásának kutatása már egy évtizede zajlik. A megszerzett tudást pedig kiválóan lehet ötvözni a precíziós gazdálkodással. Többek között már zajlik a nanoméretű vas és foszfor tápanyag gyártása, amelyek révén a kiadott hatóanyagok mennyisége legalább 60%-kal csökkenthető. Ebben a mérettartományban ugyanis elhanyagolható veszteséggel építik be a tápelemeket a testükbe a növények. Mindez nyilvánvalóan a környezetterhelés mértékét is csökkenti.

A technológia gyakorlati bevezetése azonban hasonló nehézségekbe ütközhet, mint az autonóm gépek, a drónok vagy a génszerkesztett élőlények alkalmazása. Tanulva a hibákból a társadalommal és a szabályokat alkotó politikusokkal kell elsőként megértetni, hogy miről is szól ez a technológia. A kutatók hangsúlyozták: a környezetvédelem, a hatékonyságnövelés és költségcsökkentés okán a mezőgazdasági szereplők elemi érdeke, hogy csak annyi hatóanyag kerüljön ki a földekre, amennyi a célpont tökéletes elérése révén hasznosul is.

„Újra kell formulázni a növényvédő szereket és tápanyagokat, ezzel együtt újra kell gondolni a kijuttatásuk eszközparkját is” – hangzott el. Az európai tudósok arra is rámutattak, hogy az olyan feltörekvő ázsiai nemzetek, mint India és Kína, amelyek eddig csak a hatóanyagok gyártásában jeleskedtek, most jelentős beruházásokat hajtanak végre ezen a kutatási területen. Európa, ahol eddig a hatóanyagok növényvédő szerré való végső „összerakása” megtörtént, hamarosan ezt a hozzáadott értéket is elveszítheti, ha nem tart lépést a világban zajló fejlődéssel.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Soha nem létezett molekulákat javasol az AI a gyomok ellen