fbpx

Kukoricagondok: hány aszályos év kell még a változáshoz?

Írta: Szerkesztőség - 2024 szeptember 11.

Augusztus végén Dunapatajon tartotta idei szakmai napját a Kukorica Kör Egyesület, ahol a genetikai alapoktól kezdve a technológia és a technika legújabb vívmányain keresztül egészen a piaci kihívásokig körbejárták a kukoricatermesztés problémáit.

A technológia minden elemét átgondolni

A Kukorica Kör Egyesület vezetője, Daoda Zoltán köszöntő beszédében elmondta, hogy a klímaváltozás velünk marad, ezért nagy hangsúlyt kell fektetni a talaj minőségének megőrzésére, csak így maradhat jövedelmező a gazdálkodás. Szárbontó baktériumok révén például növelhető a talaj humusztartalma, javítható vízmegtartó képessége.

Bukovinszki Károly arról beszélt, hogy a RAGT-nál a cégcsoport forgalmának közel 18%-át fordítják kutatás-fejlesztésre. Az innovációik közül kiemelte a Fortify, az OpLit, a Stressless és a Duo System technológiát. Utóbbinak az a lényege, hogy klasszikus nemesítési módszerekkel sikerült olyan növényeket előállítani, amelyek károsodás nélkül képesek elviselni a szuperszelektív egyszikűirtók közül a cikloxidim hatóanyagú Focus Ultrát. Ma már minden éréstípusban kínálnak Duo kukoricahibrideket.

Ahogyan a környezetünk változik, egyre precízebb munkavégzésre van szükség. Az inputanyagokat okszerűen és tudatosan kell kiadni a számunkra fontos paraméterek alapján (termésszint, profitabilitás, vízleadás, ellenállóképesség stb.) – hívta fel a figyelmet a Bayer képviseletében Hajdú Attila. Precíziós gazdálkodásra alkalmas gépek használatával zónaszinten javítható a gazdálkodás eredménye, a Bayer FieldView rendszerén keresztül akár 5-8%-os profitnövekedés realizálható.

Gölöncsér Tibor a Huminisz Kft. részéről elmondta, hogy a 2022-es, rendkívül aszályos év vesztese a kukorica volt. Ez megismétlődik most, de sokkal alacsonyabb felvásárlási árak mellett. A jövedelmezőség romlásával megszűnni látszik a kukorica növénykondicionálása, lombtrágyázása is. A cég egykezeléses technológiájának hektárköltsége 6–10 ezer Ft/ha, de lényegesen növeli a termésbiztonságot, és jellemzően többszörös megtérülést biztosít. Tény azonban, hogy olyan extrém évjáratokban, mint az idei volt (tartósan magas hőmérséklet, UV, légköri aszály, rovarkártétel), az egyéb kultúrák (napraforgó, cirok, szója) bizonyultak eredményesebbnek.

kukorica
Érkeznek nagyobb hozamú táblák kukoricái is, de ezek minősége sem kifogástalan
(fotó: Horizont Média)

A Biocont Magyarország képviseletében Gyekiczki Bernadett bemutatta a gyapottok-bagolylepke és más kártevők károsítását, ami növekszik a klímaváltozás hatására. A problémára biológiai választ is lehet adni. A termelők előtt jól ismert a Bacillus thüringiensis (Bt) hatóanyagú Dipel DF, emellett ismertette az idei évben debütáló, vírus alapú Helicovex rovarölő szer üzemi eredményeit. A növényorvos kiemelte, a biológiai módszerek alkalmazására azért van nagy szükség, hogy a kémiai szerekkel szembeni szerrezisztenciát elkerüljük, azokat minél tovább felhasználható státuszban tudjuk tartani.

A PlantaDrone Kft. képviseletében Gyovai Szabolcs a drónok világába vezette be a hallgatóságot. A drónokat nemcsak az állomány megfigyelésére, hanem egyes anyagok kijuttatására is jól lehet használni. Ezek a pilóta nélküli légijárművek a hidaspermetezők alternatívái lehetnének, ha több lenne az engedélyezett készítmény a technológiához. A cég új fejlesztése révén kapszulázott anyagokat tudnak kijuttatni drónnal, így lehetőség van a biológiai növényvédelem megvalósítására a kukoricában.

Az értékesítés nehézségei

Zábrák Gergő, a Hungrana Kft. munkatársa, gabonapiaci körképében rávilágított, hogy globálisan bőven van elérhető kukorica a piacon, és az EU nyugati részén is nagyon jó termés várható. Középkelet-Európában ellenben aszály és rovarkár csökkenti a terméshozamot. A szakember nem számít jelentős árrobbanásra, de az árak felfelé mozognak. Rontja a gabonánk értékesíthetőségét, hogy a Hungrana mérései szerint az eddig beérkező 25 ezer tonna új termésben sok a gombatoxin. Minden régióból érkezű áruban megtalálható az aflatoxin.

Fórián Zoltán szerint miközben a gazdálkodás minden feltétele egyszerre és tartósan változott meg. Az Erste nem csak a finanszírozásban, hanem agrárpiaci elemző, előrejelző képességében is bizonyította, hogy partnerei sikeréhez hozzá tud járulni. Hangsúlyozta, hogy a pici kihívások és a romló jövedelmezőség miatt erősíteni kell a gazdálkodói együttműködéseket.

Németh István, a Magro.hu piactér és hírportál ügyvezetője szerint a gazdálkodók nem fordítanak elég hangsúlyt az eladásra, amit tudatosan elő kell készíteni. Szabadpiaci értékesítés esetén kulcsfontosságú az időpont megválasztása. A termelés során pedig ne a hozam legyen az elsődleges, hanem az elérhető profit nagysága.

Augusztus elején írt szakcikkünk most is aktuális: Féltermést ad a kukorica, viszont jó ára lesz a minőségnek.