fbpx

Nem javul a mezőgéppiac

Írta: Szerkesztőség - 2024 szeptember 10.

2024 első negyedéve után a második is hasonlóan szomorú számokat hozott az mezőgépek eladásában, de még alkatrészre sem költünk annyit, mint tavaly. A termelők behúzták a kéziféket, és ki sem engedik, amíg egy jó évet nem tudnak a hátuk mögött.

szerviz
Inkább javítgatunk, mint vásárolunk (fotó: Horizont Média)

2024. január–június időszakban a mezőgazdasági üzemek 89,5 milliárd forint értékben vásároltak új gépeket és eszközöket, ez 49 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi forgalomtól – derül ki a legfrissebb AKI jelentésből. Ugyanebben az időszakban alkatrészekre közel 41 milliárd forintot fordítottak a gazdálkodók, ami 6 százalékos csökkenés a bázisidőszakhoz képest. Az új gépekre kiadott összeg nagyjából az öt évvel ezelőtti szintnek felel meg, pedig azóta alaposan elinflálódott a pénzünk.

Pontosabb képet ad, ha az eladott gépek számából indulunk ki, ez pedig a legnagyobb összeget képviselő szegmensekben óriási zuhanást mutat. Az adatok alig javultak az első negyedévhez képest. A teljes félévet tekintve így a legnagyobb összértéket képviselő traktorokból 36 százalékkal kelt el kevesebb, mint tavaly, kombájnokból pedig 73 százalékkal mérséklődött a kereslet. A szintén nagy értéket képviselő önjáró permetezők körében is hasonló mértékű, 70 százalékos zuhanás figyelhető meg az eladások darabszámában. Műtrágyaszórókból fele annyit sem vásároltak a gazdák, mint tavaly, és vetőgépből is csaknem 60 százalékkal esett az értékesített gépek száma.

mezőgép eladás
Forrás: AKI