fbpx

Érkeznek az első kukoricák is: ennyivel kisebb a hozam

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 szeptember 04.

Ahogy haladunk előre a betakarításban, egyre frissülnek a becsült hozamadatok. A nyár közepi várakozásoknál pesszimistább számokkal jönnek az elemzők, ugyanakkor az első táblák adataitól sokkal jobb végeredmény várható. Most itt tartunk.

Negyede vagy ötöde veszett el?

A magyar földeken folyamatosan követjük az eseményeket, az októberben megjelenő MezőHír-ben részletesen is beszámolunk róla. A jó hír az, hogy az első vágásoknál a későbbiek csak jobbak lehetnek. Ma ágazati becslések szerint reális várakozás az 5 millió tonnás hazai össztermés, ami 6,25 t/ha-os termésátlagot feltételez. A hivatalos becslés 6,46 t/ha-os átlagterméssel kalkulál, ami a tavalyi 8,15 tonnás eredmény után 20%-os csökkenést jelent. A gazdaságok várakozása legalább 23%-os visszaesést tükröz.

kukoricatábla aratás előtt
2021-ben 6,13 tonna volt az országos termésátlag. Akkor így néztek ki a táblák októberben
(fotó: Horizont Média)

Az első táblák és a végeredmény

Talán segít a számolásban, ha megnézzük, hogy Ukrajna több ezer hektár átlagában hol tart most, hiszen az időjárás náluk is hasonlóan alakult, mint nálunk. Ott a hivatalos becslések 15%-os visszaesést jeleztek a kukoricahozamokban. Az első 6,6 ezer hektárról 4,5 tonnás átlagokat vágtak le a kombájnok, ami 42%-os mínusz a tavalyi országos átlaghoz képest, de nem sok köze van a végeredményhez. Jól példázza ezt a napraforgó és a szója esete. Ezekből már egyenként több mint 200 ezer hektárral végeztek, és az első táblákhoz képest a mostaniak már 50-70 mázsával nagyobb átlagokat mutatnak, és még millió hektárok vannak hátra.

Többet mond talán az az adat, amelyik a tavaly ilyenkor mért hozamokkal veti össze az ideit. 2023-ban napraforgóból ugyanekkor 1,86 tonnás átlagokat mutattak az ukrán táblák, míg szójából 2,43 tonnát. Most az előbbiből 1,63 t/ha-t mérnek (-13%), az utóbbiból pedig 1,71 t/ha-t (-30%). Aratás végére még mindkettő 2 tonna közelébe kúszhat, ami a napraforgó esetén nagyjából 15%-os, a szója esetén pedig 20%-os hozamveszteséget jelentene 2023-hoz képest.

A nagy kérdés az, hogy a szójához és a napraforgóhoz mérten hogyan viseli ezt a hőséget a kukorica. A magyar termelők szerint rosszabbul reagál erre az időjárásra, mint a két olajnövény. Talán nem alaptalan azt mondani, hogy a terméskiesés mértéke átlépi a 20%-ot. Két hét múlva többet fogunk tudni.