fbpx

A spanyol termelők alaposan megkérik a burgonya árát

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 szeptember 03.

A spanyol termelők tudatában vannak annak, hogy a sok eső rontott az északnyugat-európai burgonya minőségén. A mintegy két héttel korábban felszedett korai krumplit kimagasló áron értékesítik.

burgonya
A jó minőséget most is meg kell fizetni (forrás: Horizont Média)

Spanyolországban a burgonya ára a 26. hét óta jóval meghaladja az előző szezon szintjét, gyakorlatilag a duplája az elmúlt öt év átlagának. Európai viszonylatban is kimagaslónak számít a mostani 60 centes árszint. A spanyol kereskedők szerint ennek két oka van: egyrészt a nyugat-európai csapadékos időjárás nagy területeken okozott mennyiségi-minőségi problémákat a korai burgonyában, így a spanyol árunak jobb a minősége, másrészt a kereslet meghaladja a kínálatot.

spanyol burgonya ára

A burgonyatermesztés szempontjából fontos Kasztília-León tartományban a siker másik kulcsának a jó genetikai alapot tartják. Kedvelt fajta a például a Kingsman, de folyamatosan tesztelik az egyéb, ígéretes fajtákat is a kutatóállomások. Idén azt tapasztalták, hogy a korai fajták mindössze 90 nap tenyészidő után kiváló hozamokkal és szárazanyag-tartalommal kerültek le a táblákról, ami az ipar számára nagyon vonzóvá teszi őket. Emellett a vetőburgonya mennyisége és minősége is egészen jónak ígérkezik Spanyolországban. Az őszi burgonyák európai árában viszont erőteljes csökkenés figyelhető meg. (Lásd: Jó időt jósolnak a burgonyaszezon végére, esnek az árak.)

A magyar burgonyával kapcsolatban tekintse meg videónkat: