fbpx

Átmenetileg szünetel az ukrán napraforgóolaj-gyártás

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 augusztus 29.

Sem az ó, sem az új termésből nincs (megfizethető) kínálat az ukrán piacon, így a feldolgozók inkább egy hosszabb karbantartási időszakkal terveznek.

napraforgótányér
Két hete dolgoznak a kombájnok, de kevés az eladó napraforgómag Ukrajnában (fotó: Horizont Média)

Kevés az elérhető alapanyag

2023 szeptemberétől idén augusztus 25-ig Ukrajna valamivel több mint 6,23 millió tonna napraforgóolajat exportált, ami kifejezetten jó eredmény. Az augusztus első 25 napjára eső, 200 ezer tonnás kivitel viszont az elmúlt két leggyengébb havi eredménye – számol be az APK-Inform. A csökkenés július első 25 napjához képest 45 százalékos. (Lásd még kapcsolódó cikkünket: Méregdrága a napraforgóolaj az alternatívákhoz képest.)

A visszaesés oka, hogy nincs elég alapanyag a gyártáshoz. Az ó termés elfogyott, az újból pedig még kevés van, az is magas áron. Hiába indult el szokatlanul korán a betakarítás, a napraforgómag kínálata igen korlátozott maradt. Ezért a feldolgozók még várnak az üzem beindításával, és a hírek szerint csak szeptemberben veszik fel a munkát. Így aztán az exportteljesítmény javulása sem várható rövid távon.

Kölcsönös függésben

Az ukrán napraforgóolaj 60 százaléka jutott el az Európai Unióba ebben a szezonban, ami rekord nagyságú, 3,7 millió tonnát jelent. Az EU oldaláról nézve a napraforgóolaj-import 93 százalékának forrása Ukrajna. Ez azt jelenti, hogy mindkét oldalról szorosabbá váltak a kereskedelmi kapcsolatok, mint 2022-ben voltak. Az uniós tagállamok közül két ország kiemelten függ az ukrán napraforgóolajtól: az egyik Lengyelország, ahová május végéig a szállítmányok 26 százaléka lépett be, a másik Spanyolország, ahová a 22 százaléka érkezett.