fbpx

A vadkár nem mindig vis maior esemény

Írta: Szerkesztőség - 2024 augusztus 25.

Az Agrárkamara vis maior helyzeteket bemutató sorozata a vadkár eseteivel bővült. A termelő keze erősen meg van kötve ebben az esetben, mivel sokat kell tűrnie, és sokat kell bizonyítania, hogy mindent megtett a kár megelőzése érdekében.

őzek szántó
Őzek a szántón (fotó: Horizont Média)

Védett, fokozottan védett állatfaj okoz kárt

A védett, vagy fokozottan védett állatfaj (pl. vetési varjú, farkas, hód stb.) okozta káreseményt az illetékes természetvédelmi hatóság által kiállított igazolással kell bizonyítani. Ennek tartalmaznia kell azt, hogy a védett állatfaj kártételének megelőzése érdekében a gazdálkodó kért engedélyt a riasztáshoz, mivel a kártételt másképp már nem volt képes megelőzni. Mindemellett igazolni kell azt is, hogy a káresemény megelőzése, illetve mérséklése érdekében lépéseket tett a gazdálkodó (pl. mechanikai védekezés, kerítés, madárháló, megfelelő agrotechnológia alkalmazása stb.).

Ha a káreseményt fokozottan védett állatfaj okozta és a riasztási módszerek alkalmazásához a természetvédelmi hatóság nem járult hozzá, akkor a vis maior esemény bekövetkezését igazoló dokumentumokhoz csatolni kell a természetvédelmi hatóság nyilatkozatát arról, hogy a riasztásra nincs lehetőség.

Seregély okozta kár

A szőlő- és gyümölcsültetvényekben, valamint csemegekukoricában a seregély okozta káreseményt, illetve az annak megelőzése érdekében végzett gyérítést a földhasználó és a vadászatra jogosult, valamint a hegyőr/mezőőr között létrejött megállapodással szükséges igazolni.

Vadkár bejelentése

A vis maior bejelentéshez csatolni kell a 35/2024.(VI. 13.) MÁK közlemény 1. számú melléklete szerinti nyilatkozatot és az egyezséget, vagy a kárfelmérési/bizonyítási eljárás során keletkezett dokumentumokat. Fontos kiemelni, hogy az igazoló dokumentumokból ki kell derülnie, hogy a vadkár az alábbi intézkedések ellenére következett be.

A föld használója a vadkárok, valamint a vadban okozott károk megelőzése érdekében köteles

a vadkár elhárításában, illetve csökkentésében a vadászatra jogosulttal közreműködni;

a károsodás veszélye esetén a vadászatra jogosultat haladéktalanul értesíteni;

– gondoskodni arról, hogy az erdősült terület szélétől legalább 5 méter szélességben olyan kultúra kerüljön földbe, amely magassága alapján lehetővé teszi az erdőből kiváltó vad észlelését és vadkárelhárító vadászatát;

a vad általi károkozás ellen a tőle elvárható mértékben és módon védeni és ellenőrizni a területet;

nagyértékű növénykultúra esetében, illetve fokozottan vadkárveszélyes területen fokozottan közreműködni a vadkár elhárítása érdekében;

–  a vadállomány kíméletéről gondoskodni;

hozzájárulni, hogy a vadászatra jogosult a vadászatok célját szolgáló, ideiglenes berendezéseket létesítsen, ha ennek költségeit fedezi;

Amennyiben a közreműködés ténye a becsatolt dokumentumokból nem derül ki, úgy a Kifizető Ügynökség további igazoló dokumentumok benyújtását írhatja elő.

Lásd még:

A vadkárok lehetséges fajtái és kezelésük
Közvetítői szerepet vállal a kamara vadkár ügyben