fbpx

Tovább csökkent a hagyma ára

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 augusztus 21.

Az elmúlt héthez képest is csökkent a hagyma ára az ukrán piacon, miután minden gazdaságban megkezdődött a betakarítása, ami a kínálat gyors növekedéséhez vezetett. Az árcsökkenés ellenére a kereslet továbbra is rendkívül alacsony. Az EastFruit elemzői szerint a helyzet változni fog.

hagyma
A tárolható, jó minőségnek most is jó ára lesz, csak ki kell várni (forrás: pixabay.com)

Az elmúlt szezonban Ukrajna aktívan exportált hagymát Moldovába és Romániába, valamint Bulgáriába, Görögországba, Lengyelországba és Spanyolországba is. A sikeres értékesítés és az elmúlt évek magas hagymaárai több, korábban más zöldséggel foglalkozó vállalkozást is arra ösztökéltek, hogy idén nagy területeket vessen be ezzel a növénnyel.

Most a legtöbb gazdaság aktívan értékesíti a gyengébb minőségű, tárolásra kevésbé alkalmas árukészletét, ami a termelői beszámolók szerint viszonylag magas arányt képvisel az idei termésben. A bőséges hagymakínálat ellenére a kereslet továbbra is visszafogott. Az ukrán gazdák jelenleg kilogrammonként 7–13 hrivnyáért (0,12–0,22 USD/kg, kb 64 Ft/kg) értékesítik a készletüket.

Ez az árszint mintegy 12%-kal alacsonyabb, mint 2023. augusztus közepén volt. A várakozások szerint szeptemberben megváltozik a helyzet. Addigra a gazdaságok hagymakészlete jelentősen csökken, ami számottevő drágulásához vezethet.