fbpx

Januárban új, ötéves AKG indul, így tervezze az őszi vetést

Írta: Szerkesztőség - 2024 augusztus 01.

Mivel az őszi vetésszerkezet behatárolja a tavaszi mozgásteret, ezért a szaktárca már most elkezdi ismertetni a legfontosabb tudnivalókat az új AKG kapcsán. A Szántó tematikus előíráscsoport szabadon választható elemei a korábbinál komolyabb vállalásokat tartalmaznak.

szántóföld
Táblaméret, szálas pillangós, méhlegelő és egyéb vállalások – ősszel már készülni kell
(fotó: Horizont Média)

A Vidékfejlesztési Program keretében működő Agrár-környezetgazdálkodási támogatás (AKG) kötelezettségvállalási időszaka 2024. december 31-én lezárul, de az Agrárminisztérium határozott szándéka a támogatási forma fenntartása. Ennek megfelelően 2024. őszén meghirdetnek egy 2025. január 1-től induló, 5 éves időszakra szóló új AKG felhívást. Az őszi vetésszerkezet behatárolja a tavaszi mozgásteret, ezért a szaktárca már most elkezdi ismertetni a legfontosabb tudnivalókat az új AKG kapcsán.

Az új programmal kapcsolatban két általános vezérlő elv emelendő ki:

  1. Uniós elvárás, hogy a környezetvédelmi, éghajlattal kapcsolatos intézkedésekben a vállalások mutassanak túl a korábbi időszak hasonló intézkedéseinek elvárásain. Ezért az új AKG-ban kibővül egy-egy korábbi, elsősorban szabadon választható vállalás, valamint bevezetésre kerülnek új vállalások is. Szántó kategória esetén bevezetnek két új, a „Horizontális szántó”-nál magasabb környezeti értékű tematikus előíráscsoportot, a „Talajmegújító szántó”-t és a „Natura 2000 szántó”-t.
  2. Fontos cél a vállalások és a kapcsolódó szabályok egyszerűsítése. Ennek megfelelően a korábbi 16 db előíráscsoport helyett csak 10 lesz, és csökken a szabadon választható vállalások száma is.

Az őszi vetéseket már érdemes a két új Szántó tematikus előíráscsoport (Szántó TECS) elvárásaihoz igazítani. Továbbra is választható vállalás lesz a táblaméret maximalizálása, miszerint a vállalással érintett teljes területen – az évelő szántóföldi kultúrákat, a zöldugart, illetve a méhlegelőt kivéve – a táblák maximális mérete 5 hektár lehet. Az alábbi táblázatban csak a Szántó TECS-k „gerince” van feltüntetve, a részleteket folyamatosan közlik. Legközelebb a területkimérés szabályainak ismertetése várható.

Szántó előíráscsoportok AKG
Forrás: kap.gov.hu

Ez a cikk is érdekelheti: Az öntözést is ellenőrzik a műholdak.