fbpx

Visszaesik a brazil kukoricatermelés és -export

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 július 17.

Nem tudja megismételni a tavalyi rekordot a brazil kukoricatermelés. A csökkenésben időjárási okok és a kisebb termőterület is közre játszanak. Ugyanakkor az exportlehetőségeik is beszűkülnek idén.

kukoricabetakarítás
Kisebb területről és alacsonyabb hozammal kerül le a kukorica (forrás: ruralnews.agr.br)

Csökkenő terület és hozamok

Az első (fővetésű) kukorica aratása májusban mindenütt véget ért, az adatok szerint mintegy 23,4 millió tonna termés került a raktárakba. Ez 14%-os csökkenés az előző szezonhoz képest, aminek a legfőbb oka az El Niño hozamcsökkentő hatása és a déli államokat érő, május végi árvizek. (Az ekkoriban készült terméselőrejelzések a mostaninál is jóval pesszimistábbak voltak.)

A másodvetésű (safrinha) kukorica betakarítása július második hetére már meghaladta a 60%-os készültséget. A növény területe bő 6%-kal kisebb idén, és a hozamaiban is tapasztalható visszaesés. Az eddigi adatok alapján a tavalyinál várhatóan 12%-kal lesz kevesebb a safrinha termése, minegy 90 millió tonna. Ez a teljes kukoricatermés csaknem 80%-a. A harmadvetéstől csak nagyjából 2,4 millió tonna termés várható, bár ez 12%-kal jobb az előző szezonénál.

Míg az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) szerint a 122 millió tonnás összetermés sem kizárt Brazíliában, addig a helyi National Supply Company (Conab) szerint 116 millió tonna tengeri takarítható be az év során. Ez 12%-os visszaesést jelentene a tavalyi rekord után, de még mindig a valaha feljegyzett második legjobb eredmény lenne.

Megváltozott külpiaci helyzet

Brazília kukoricaexportja a Conab szerint 38%-kal 33,5 millió tonnára esik vissza, míg az USDA 50 millió tonnás kivitellel számol (-8%). A brazil pesszimizmus oka, hogy várhatóan csökken a kínai kereslet, továbbá igencsak versenyképesnek látszik az Egyesült Államok és Argentína kínálata. Kína 2024/25-re 13 millió tonnára mérséklete a várható importját a mostani 23 millió tonnáról, amit egy rekord nagyságúnak ígérkező terméssel magyaráz. Ha bejön a becslésük, akkor az elmúlt öt év legalacsonyabb importszáma valósulna meg.

Az amerikai elemzők úgy vélik, hogy Brazília idén mindenképpen elveszíti a világ elsőszámú kukoricaexportőre címet, sőt, ezt a pozíciót jövőre is az USA fogja birtokolni. A gyenge brazil kivitelt némileg ellensúlyozza a belső felhasználás 6%-kos növekedése. A hazai piacon forgó kukorica felére a takarmánygyártás tart igényt, 12%-át pedig az etanolgyárak fermentálják alkohollá.