A kertészek egyik legnagyobb öröme a friss paradicsom termesztése. Látni, ahogy munkánk beérik. Viszont a paradicsom nagyon kényes zöldség, ezért hamar elkap mindenféle betegséget, illetve a kártevők is előszeretettel támadják.
A paradicsom termesztésével járó problémákat leggyakrabban az időjárásnak köszönhetjük. Amennyiben tudjuk, hogy tájékunkon gyakrabban jelennek meg egyes betegségek, akkor érdemes olyan paradicsom fajtákat keresnünk, amelyek ellenállnak ezeknek a fertőzéseknek.
Fontos, hogy időben felfedezzük ezeket a fertőzéseket, mielőtt átterjednének a még egészséges paradicsom-palántákra, vagy az azonos családba tartozó többi zöldségre, pl. a padlizsánra, a krumplira vagy a paprikára.
Gyakori betegségek:
- A korai ragyásodás a paradicsom leveleit, szárát és termését károsítja.
Tünetek: sötét körkörös foltok jelennek meg a leveleken, először az idősebb levelek felületén fedezhetjük fel őket. A levél többi része gyakran megsárgul. A beteg levelek korán elszáradnak, aminek következtében a terméseket túl sok napfény érheti és eléghetnek.
Kezelése: a korai ragyásodást egy olyan gomba okozza, amely az elszáradt növényeken vagy a talajban telel át. Olykor pedig a máshonnan átültetett zöldségtövekkel kerül be a veteményeskertbe. A gomba megfékezése érdekében távolítsuk el a fertőzött növényeket, és az esetleges száraz maradványaikat. A csapadékos időjárás kedvező körülményeket biztosít a gomba kialakulásához. A gombásodás elkerüléséhez használjunk réz vagy kén alapú permetezőszereket.
- A szürke levélfoltosság kizárólag a paradicsomleveleket támadja meg, először az idős leveleknél jelentkezik.
Tünetek: a leveleken apró, sötét pöttyök jelennek meg, amelyek a levél mindkét oldalán láthatóak. Idővel ezek a pöttyök megnőnek, színűk pedig szürkésbarnára változik, majd a foltok megrepedeznek, és leesnek, lyukakat hagyva a levelekben, aminek következtében a levél többi része is megsárgul, és elszárad. A betegség gátolja a termésnövekedést.
Kezelése: a meleg és nedves időjárás megnöveli a szürke levélfoltok kialakulásának esélyét. A fertőzés tovább terjedése érdekében távolítsunk el minden fertőzött növényt, illetve az ezekről lehullott növényhulladékot is. Egy másik lehetőség: olyan paradicsomfajták kiválasztása, amelyek ellenállnak a fertőzéseknek.
- A paradicsomvész (néha kései ragyásodásnak is nevezik) nem csak a leveleket, de a termést is károsítja, a paradicsom legveszedelmesebb betegsége. A gomba nagyon gyorsan terjed.
Tünetek: a leveleken zsíros hatású szabálytalan foltok jelentkeznek. Olykor a foltokat fehérpenész veszi körül, a penész kimondottan akkor alakul ki, ha magas a csapadékmennyiség. Idővel a foltok kiszáradnak és elvékonyodnak (papírszerűvé vállnak). A szárakon elfeketedés is jelentkezhet. A levelekhez hasonlóan a terméseken is jelentkeznek a szürke zsíros foltok.
Kezelése: a késői hervadást okozó gomba a fagymentes térségekben telel. Mivel a kórokozó a krumplit is megtámadja, gyakran telel krumpli maradványokban. A gomba leginkább a hűvös és nedves időjárást kedveli, ilyenkor jelentős fejlődésnek indul.
- A szeptóriás levélfoltosságot olykor összetéveszthetjük a paradicsomvésszel.
Tünete: a szeptóriás levélfoltosság során a leveleken található papírszerű, elvékonyodott foltokban apró, fekete pöttyök jelentkeznek. Ebben az esetben is a gomba először az idősebb leveleket támadja meg.
Kezelése: a réz alapú permetezőszerek segíthetnek a fertőzés visszaszorításában.
- Sclerotium rolfsii okozta penész
Tünetek: ez a penészgomba a szár és a talaj találkozásánál jelentkezik. A szár alsó részén sötét kerek foltok alakulnak ki, aminek következtében mind a külső, mind a belső szár kifakul. A gomba a paradicsomtő szárát támadja meg, megakadályozva a növény tápanyagforgalmát. A fiatal palánták gyakran elszáradnak.
Kezelése: az eddigi tapasztalatok szerint a tövek átültetése nagy segítségünkre lehet, de arra is volt már példa, hogy a kalcium, és a különböző ammónia tartalmú trágyák is némi védelmet nyújtottak a gomba ellen.
Forrás: https://www.edenkert.hu/
Gillich Anett