Biztonságosan termeszthetőnek minősítettek egy génszerkesztett, magas olajsavas szóját Kínában. A növényt a Shandong Shunfeng Biotechnology Co. Ltd. fejlesztette ki.
A magántulajdonban álló kínai vállalat két gént módosított a növényben génszerkesztési eljárással, azaz idegen faj genetikai információja nem került be a szójába.
2019-ben már engedélyeztek egy ilyen génszerkesztett szóját az Egyesült Államokban, tehát nem tudományos értéke van a hírnek. Inkább azért érdekes, mert egyrészt érzékelteti az ázsiai nagyhatalom szemléletváltását a géntechnológia vívmányaival szemben, másrészt azt is, hogy megvan a szakmai háttere az ilyen jellegű kutatásoknak Kínában.
Az első hazai fejlesztésű, génszerkesztett szója öt évre kapta meg a köztermesztésre szóló engedélyt, de a növény felszaporítása és vetőmagjának forgalomba hozatala is éveket vesz még igénybe.
Európai vonatkozásban ezt a cikket ajánljuk a témában: Van remény, 2025-re elkészülhet a klímarezisztens krumpli.