fbpx

Európa fürdik az áfonyában, de így is sok az import

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 április 24.

Lengyelország a 12 ezer hektáros áfonyaterületével már a második legnagyobb termelőnek és exportőrnek számít az európai országok között. Nagyon növekszik az áfonya területe Spanyolországban, Ukrajnában, Szerbiában és Romániában is, de az igényekhez mérten ez is kevés.

áfonya
Egyre megfizethetőbb bogyós gyümölccsé válik az áfonya (forrás: prod.healthline.com)

Dinamikus bővülés a lengyel termelésben

Az áfonyatermesztés igen népszerű lett a lengyel kistermelők körében, jellemzően az 5 hektárnál kisebb gazdaságokban termesztik, mindössze harmaduk haladja meg az 50 hektárt, a legnagyobb pedig 600 hektáros. A kedvelt bogyós gyümölcs termőterülete egyetlen év alatt 8,5%-kal növekedett. Az elmúlt szezonban a lengyel gazdák 65 ezer tonna áfonyát termeltek, amelyből 60 ezer tonna friss gyümölcsként lépett a piacra. A bogyók kétharmada belföldön értékesült, ugyanis Lengyelországban az egy főre jutó áfonyafogyasztás eléri az 1 kg-ot. Európa második legnagyobb fogyasztói a britek, akik évente 0,9 kg kék bogyót esznek meg.

A globális árakra a legnagyobb veszélyt a perui áfonyaboom jelenti. Peru 2021-ben 220 ezer tonna áfonyát exportált, Chile 98 ezer tonnát, Mexikó 68 ezer tonnát. Az idei perui exportmennyiséget már 300 ezer tonna körülire becsülik az elemzők, amiből 1,4 milliárd dolláros bevétele származhat az országnak. Ám tény, hogy a friss perui áfonya nem „ütközik” az európaival, mivel fő értékesítési szezonja októbertől január végéig tart, amit a chilei, majd a mexikói kínálat vált fel.

A spanyol áfonya már berobbant

A spanyol áfonya áprilistól június végéig van jelen a közösség piacán, exportértéke négyszeresen felülmúlja a lengyelét. A lengyel gazdákat azonban nem a spanyol termelés, hanem az ukrán aggasztja. Ukrajna a háború miatt vámmentesen hozhatja be az EU-ba mezőgazdasági termékeit, és a kiszállított áfonya fele tavaly Lengyelországban landolt. Ez most is aggodalommal tölti el a helyi termelőket. Hozzá kell tennünk, hogy míg Európában tavaly 3-4 euróba került egy kiló áfonya megtermelése, Ukrajnában 1,7-2 euróból kihozták.

Bár az európai termelés lendületesen nő, a közösség a világ második legnagyobb áfonyaimportőre az USA után (ez idén 190-200 ezer tonna behozatalát jelentheti). Tekintve, hogy a belső termelést meghaladó mennyiséget kell beszállítani közösségbe, még bőven vannak kielégítetlen igények az itteni piacon.

áfonyatermelés EU
Forrás: Eurostat

Az idei év első hónapjaiban kedvezőtlen volt az időjárás, így a szezon elején a szokásosnál szűkebb kínálat és az infláció egyaránt magasra tolta az áfonyaárakat. Most már lefelé szánkáznak az árak, a magyar boltokban is találni 4000-5000 ezer forintos kilós áron áfonyát. Nagy árzuhanásra mégsem kell számítani, mivel a hűvös tavasz miatt kevesebb virággal találkoznak most a termelők, ami kisebb hozamokat jelez az idei szezonra.