Egyelőre csak a hűvösebb hegyvidékekből érkezik nagyobb káposztamennyiség, de nemsokára egész Európában eljön a betakarítás. Az idei árak a Covid kitörésének évét idézik.
Úgy látják, mindenütt kevesebb az áru
A spanyolországi Granada nyugati részén, egy kedvező mikroklímájú völgyben egész évben káposztát és egyéb zöldségeket termelnek a Hortoventas gazdaságban. A betakarítás számos termékből most van a csúcson. Erre a térségre is hat a klímaváltozás: sem a magvak csírázása, sem a növények fejlődése nem volt problémamentes, ami most a szokásosnál sokkal több selejtes árut eredményez.
Pedig a térség egy termékeny, hegyekkel körülvett fennsík, 900 méteres tengerszint feletti magasságban. A hűvös klíma mellett állandó vízutánpótlást kap a környező hegyekből, így itt az év legmelegebb hónapjaiban is folyik a zöldségtermelés.
Felfutóban az árak
„Ez a szezon sehol nem lehetett tökéletes, ez érezhető a termékhiányon, ami visszatükröződik az árakban is. A káposztáért általában 18–30 centet fizetnek kilónként, most azonban ennek a dupláját, mintegy 70 centet (280 Ft) is megadnak érte a felvásárlók” – mondja a cégvezető, Francisco Manuel. Az inputok terén átlagosan háromszorosára nőttek a zöldségtermesztés költségei, de ez az árszint kompenzálja a kiadásokat. A társaság 2-3 millió kiló káposztát termel évente, amelyet elsősorban a spanyol piacon értékesít.
A magyar termelői ajánlatok közvetlen értékesítésre 200-350 forint között szórnak, a budapesti Nagybani Piacon viszont 100-120 forint körüli kilós áron hozzá lehet jutni a termékhez. Szerbiából 100-1000 tonnás tételben 0,27 euróért (108 Ft) lehet beszerezni a fejeskáposzta kilóját. Az áruházláncokban a vásárlók 450-500 forintos árakat láthatnak a táblákon.