A 2024. évi kiugró búzatermelési csúcstól ugyan elmarad az idei, azért így is bőven lesz mit exportálnia Kazahsztánnak. Olaszország egyre lelkesebb vásárlója az itteni durumnak.

Normalizálódás egy csúcsév után
A Kazah Gabonaszövetség előrejelzése szerint az ország búzatermése 17,2 millió tonna lesz idén, ami nem rossz, csak a 2024-ben elért csúcstól (18,76 millió t) marad el 8%-kal. Az eddig betakarított termény minősége is gyengébb a múlt évinél. Mivel az érés és a szemtelítődés időszakában, azaz augusztusban, hűvös és csapadékos időjárás uralkodott Kazahsztánban, jelentősen csökkent a búza fehérje- és sikértartalma. A becslések szerint az étkezési minőségű, 3. osztályú búza (12% fehérje) aránya legfeljebb 40 százalékot tehet ki az idei termésben, ami közepes eredménynek számít.
Keresik az olasz kapcsolatot
Az október elsején lezárult gazdasági évben a búzaexport 6 millió tonna körül alakulhatott az előzetes számítások szerint, míg az előző két évben 7–7,6 millió tonna volt. Ez azt jelenti, hogy 2024. évi rekordterméssel „nem tudott mit kezdeni” Kazahasztán. Ez leginkább logisztikai és értékesítési akadályokra vezethető vissza, amelyeket az orosz búzaszállítmányok okoztak Kazahsztánnak. A továbbiakban az a kérdés, hogy a kisebb termésből milyen arányban válhat exporttermék.
A kazah búza legnagyobb vásárlói hagyományosan a közép-ázsiai országok, de durumból Olaszország vásárol a legtöbbet,már a kazah kínálat 70-80%-ára tart igényt. Ebből a lezárult szezonban 580 ezer tonna exportjával számol a kazah kormányzat, ami a második legjobb eredmény lenne a 2022-es aratást követő, 648 ezer tonnás kivitel után. Olaszország az orosz-ukrán háború kitörését követően kapott rá a kazah durumra. A kezdetben 100 ezer tonnás vásárlást három év alatt bő 400 ezer tonnáratornászta fel, de egymillió tonnát is megvásárolna Kazahsztántól – ha lenne, és bírná a logisztikai hálózat.
MezőHír Tudástár: durum búza – A durum (kemény búza, Triticum durum) a tésztaipar alapanyaga, amely magas fehérje- és sikértartalmával tűnik ki a közönséges búzák közül. Főként száraz, meleg éghajlaton terem jól – mint Kazahsztánban vagy Olaszországban. A belőle őrölt dara (durumliszt) adja a száraztészta rugalmasságát és főzési tartását.