Árpából és durumból is picivel több termett idén Kanadában

Írta: Szerkesztőség - 2025 szeptember 23.

A kanadai gazdálkodók az eddigi számok alapján több búzát, repcét, árpát termeltek idén, és csak szójából lesz kevesebbjük, mint 2024-ben volt – derül ki a helyi statisztikai hivatal jelentéséből.

A szeptember 17-én közzétett becslés alapján a repcetermelés 2025-ben 4,1%-kos bővüléssel 20 millió tonnára emelkedett. A növekedést elsősorban a javuló hozamok okozták (+6,2%), ami ellensúlyozta a terület csökkenését.

Az eddigi adatok szerint az árpatermelés 1%-kal, 8,2 millió tonnára emelkedett a 8,4%-kal magasabb hozamoknak köszönhetően.

durum
Fotó: : Shutterstock

A búzatermés várhatóan 1,9%-kal emelkedik 2024-hez képest, eléri a 36,6 millió tonnát. Ez nagyrészt a magasabb hozamnak köszönhető, ami 1,8%-kal javult. A teljes termésen belül 26,6 millió tonnát tehet ki a tavaszi búza és 6,5 millió tonnát a durum. A zabtermelés 0,4%-kal, 3,4 millió tonnára nőhet, szintén a magasabb hozamok miatt.

A szemeskukorica-termelés 1%-kal, 15,5 millió tonnára emelkedhet 2025-ben. A hozamok 2%-kal csökkenhetnek, amit a betakarított terület 3,1%-os növekedése kényelmesen ellensúlyoz. A terméscsökkenés oka a szokásosnál szárazabb időjárás. A szójatermelés 2025-ben 5,7%-kal 7,1 millió tonnára eshet vissza az alacsonyabb hozamok miatt (-6,9%), amit a terület enyhe növekedése nem tudott kompenzálni.

Forrás: WorldGrain. Ez a cikk is érdekelheti: Elég baj: az USA után Kína is lezárt a kanadai repce előtt.


MezőHír Tudástár – Kanada – Kanada a világ egyik legnagyobb gabonatermelője; a 2025-ös adatok szerint a kanadai gazdálkodók árpából, durumbúzából, tavaszi búzából és repcéből is többet takarítottak be a magasabb hozamoknak köszönhetően, míg szójából kevesebb termett – ez a trend hatással lehet az exportpiacokra és a globális mezőgazdasági árakra.

Mezőhír
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.