Görögországban április végén elrajtolt a 2025-ös görögdinnye-szezon, és a primőr szállítmányok már el is indultak az európai piacok felé – köztük Magyarországra is. Az első szabadföldi dinnyék június első felében készülnek el.
A meleg idő segítette a korai érést
Az első görögdinnyéket már december végén és január elején elültették az andravidai üvegházakban. „A termés akár május elejére is beérhetett volna, de a meleg időjárás jelentősen felgyorsította az érési folyamatot. Az első Bostana fajtájú dinnyéket április 20. körül már betakarítottuk” – mondja Nikos Kamilis, a régió egyik vezető exportőre, a Babis Fruits tulajdonosa.
A szakember szerint a terméshozamok is rendkívül ígéretesek: a saját palántával dolgozó termelők akár 80 tonnát is elérhetnek hektáronként, de az átlagos hozam 40 tonna körül alakul, ami az ilyenkor szokásoshoz képest is kedvező érték.
9-10 kilós dinnyék a magyar piacra
A következő napokban megindul a Selini és a Varela fajták szedése is. Ez utóbbi különösen fontos a magyar piac szempontjából. „Magyarországon nagy a kereslet a Varela dinnyére, amelyet jól ismernek és szeretnek. Általánosságban elmondható, hogy legalább 9 kilogrammos példányokat várnak a vásárlók, akár szupermarketekben, akár a nagybani piacokon” – emeli ki Kamilis.
A görög cég ebben a szezonban május végéig 150–180 kamionnyi görögdinnyét tervez exportálni. A szabadföldi termesztésű görögdinnyék Ilia régióban június 5–10. körül kerülnek piacra, és hasonló fajták kerülnek ki, mint az üvegházi dinnyék esetében.
Érdekesség, hogy Ilia régióban a szamócatermesztés is kimagaslóan sikeres az utóbbi években, mégsem szorította ki a görögdinnyét. Sőt, a két ágazat párhuzamosan is képes fejlődni. „A görögdinnye termesztése az előző évhez képest 20 százalékkal nőtt, beleértve az üvegházi és a szabadföldi felületeket is” – számolt be a szakember. A különleges – például mini vagy magnélküli – görögdinnyék termesztése ugyanakkor továbbra is marginális Görögországban. Ezeket csak előzetes megrendelésre és konkrét vevői igény alapján állítják elő, jellemzően leszerződött termelőkkel.
Magas kezdőárak
A szezonkezdés a termelők számára is kedvező képet mutat. A felvásárlási árak kezdetben 0,90 euró/kg, majd 0,75 euró/kg körül alakultak, ami jóval magasabb a néhány évvel ezelőtti mélypontoknál. „Három-négy éve volt olyan időszak, amikor a termelők mindössze 0,05 eurót kaptak egy kilogramm görögdinnyéért. Ehhez képest az utóbbi két év és az idei indulás is biztatóbb képet mutat” – emlékeztetett Kamilis.
A kereslet azonban nagyban függ az időjárástól. A hűvös vagy csapadékos időszak viszont lassíthatja az értékesítést, különösen az olyan érzékeny piacokon, mint Magyarország. A hosszú, meleg nyár viszont erős eladásokat hoz. Az előrejelzések szerint az utóbbinak van nagy esélye idén.