Az antimikrobiális peptidek olyan rövid aminosav-láncok (fehérjék), amelyek a növény immunrendszerében játszanak fontos szerepet, ezért védőfehérjéknek vagy defezineknek is hívják őket. Egyes védőfehérjék a legkülönfélébb növényfajokban hatásosak gombák és baktériumok ellen. A spenót példája is ezt igazolja.
Hatásosnak bizonyult
A Texas A&M AgriLife Research kutatói ígéretes új módszert fejlesztettek ki két súlyos mezőgazdasági betegség, a citrusfélék zöldülése (citrus greening) és a burgonyát érintő zebra chip betegség elleni védekezésre. A tanulmány a közelmúltban jelent meg a Plant Biotechnology Journal szaklapban. Kranthi Mandadi és társai azért választották a spenót védőfehérjéit, mert ezek természetes növényi molekulák, amelyek képesek különféle kórokozók – gombák és baktériumok – ellen felvértezni a növényeket.
Burgonyában a Candidatus Liberibacter solanacearum baktérium által kiváltott zebra chip betegség ellen vetették be a spenót védőfehérjéit, amelyeket egy ártalmatlan vírusba beépítve juttattak a növénybe. A defenzinek bevitele után nagy mértékben csökkentek a csíkos tünetek a gumókban, visszaszorult a baktérium, és javult a termés minősége.
Máris dolgoznak az üzemi technológián
Mandadi a biztató eredmények láttán folytatni kívánja a kutatásokat, és különféle peptidek kombinációit is tesztelné. Eközben egy kereskedelmi cég, a Southern Gardens Citrus már megszerezte a spenótfehérjék licenszét a Texas A&M Egyetemi Rendszertől, valamint a vírusos bejuttatás technológiáját a Floridai Egyetemtől. A Silvec Biologics nevű cég együttműködésével már dolgoznak is a megoldás piaci bevezetésén. A Silvec 2024 januárjában kérelmet nyújtott be az EPA-hoz a kezelés kereskedelmi jóváhagyására – ez a kulcslépés ahhoz, hogy a termelők számára is elérhetővé váljon a technológia.
Ez a cikk is érdekelheti: Minden képzeletet alulmúl az idei burgonyatermésünk.