fbpx

Miért Egyiptom a frisspiaci húzónév? A Macfrut tanulságai

Írta: Sándor Ildikó - 2025 május 06.

Több mint 1400 kiállító, közel 100 szakmai esemény és egy 60 milliárd eurós ágazat sikerei álltak a középpontban az idei Macfruton.

Egészség a tányéron: sztárok és tudósok közös üzenete

Az idei év újdonsága a The Healthy Food Show, amely az egészséges táplálkozást helyezi a középpontba. Olasz hírességek, mint Valentina Vezzali olimpiai bajnok, Daniele Lupo strandröplabdázó, Manuela Arcuri és Valeria Marini színésznők beszélgetnek séfekkel és tudományos szakértőkkel az étkezés és egészség kapcsolatáról. Az aréna a magas tápértékű zöldség-gyümölcs termékeket mutatja be, érzékenyítve a közönséget az élelmiszerválasztás jelentőségére.

60 milliárd eurós ágazat: az olasz zöldség-gyümölcs szektor ereje

A teljes ágazati értéklánc éves szinten körülbelül 60 milliárd eurót termel, ezzel az olasz mezőgazdaság egyik húzóerejének számít. A frisspiaci termékek az agrártermelés 28%-át adják, exportban pedig a konzervzöldségekkel együtt az export 18%-át képviselik. Tavaly 6,5 milliárd euró értékben exportáltak friss termékeket – ez 6,3%-os növekedés –, a feldolgozott termékekkel együtt az összérték eléri a 12,5 milliárd eurót. Az utóbbi öt évben a friss termékek exportja 30%-kal nőtt.

Egyiptom és Lazio: nemzetközi és hazai fókuszban

Az idei Macfrut partnerországa Egyiptom, amely 40 céggel képviselteti magát, míg Lazio régió 11 eredetvédett és földrajzi jelzéssel ellátott terméket (PDO, PGI) mutat be a rendezvényen. A nemzetközi jelenlét nemcsak a kiállítók és látogatók számában, hanem a szimpóziumokon is visszaköszön: három nagyszabású nemzetközi konferenciát rendeznek biotechnológia, burgonyatermesztés és mediterrán gyógynövények témában.

Macfrut 2025
Az idei kiállítást Renzo Piraccini, a Macfrut elnöke nyitotta meg

Innováció élőben: mesterséges intelligencia és víztakarékosság a gyakorlatban

A Macfrut Field Solutions keretében két dinamikus bemutatóterületen mutatják be a legújabb innovációkat a gyümölcs- és zöldségtermesztés terén. A látogatók megismerkedhetnek víztakarékos technológiákkal, fedőrendszerekkel, mesterséges intelligenciával támogatott gyomirtással és mechanikai berendezésekkel. Különös figyelmet kap a burgonya, mint az idei kiállítás kulcsfontosságú terméke, valamint az új öntözési technológiák zöldségek, gyömbér és áfonya termesztéséhez.

A Biosolutions International Event a természetes növényvédő szerek, növénytáplálás és biostimulátorok nemzetközi kiállítása, amely mintegy 70 céget vonultat fel. A rendezvény középpontjában a klímaváltozás és a fenntarthatósági technológiák állnak, beleértve a drónokat, döntéstámogató rendszereket és mesterséges intelligenciát alkalmazó megoldásokat macfrut.org.

Bogyós gyümölcsök fókuszban: Berry Area

A Berry Area a bogyós gyümölcsök nemzetközi projektje, amely az áfonya, málna, szeder, ribizli és eper termesztésére és piacára összpontosít. A kiállításon bemutatják a legújabb fajtákat, termesztési technológiákat és piaci trendeket, különös tekintettel az olasz háztartások fogyasztási szokásaira.

Az előző Macfutról itt írtunk akkoriban.