A Berliner Wein Trophy borversenyén a Szentpéteri Borpince ismét bizonyította, hogy a Kunsági borvidék borai méltóak a nemzetközi elismerésre. A kiskőrösi pincészet három aranyérmet is hazahozott, ezzel tovább erősítve hírnevét a borvilágban.
A világ borainak megmérettetésén
A Berliner Wein Trophy Európa egyik legnagyobb borversenye, 7 ezer borminta érkezett a mostani megmérettetésre a világ minden pontjáról. –Chardonnay fajtájú tradicionális pezsgőnk, a 2024-es évjáratú Chardonnay válogatásunk és a Néró rozé válogatásunk is aranyérmet kapott – mondta büszkén lapunknak Szentpéteri Attila, szőlész-borász szakmérnök, a Szentpéteri Borpince tulajdonosa.
A díjnyertes borok titka
A Szentpéteri család generációk óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel, mindig szem előtt tartva a minőséget. – Mi kiskőrösiek vagyunk, 50 hektáron gazdálkodunk homokos és az Ős-Duna hordalékán képződött meszes talajokon. Több generációs pincészetként működünk. Aktívan dolgozik a családban a fiam és a lányom is, de a történetünk akár 150 évre is visszanyúlik – tette hozzá Szentpéteri Attila.

Lássuk a medvét! Illetve a díjnyertes borokat…
Megadva a módját, a nagyon szépen berendezett kóstolóhelyiségben mutatja be Attila a díjnyertes borait és a különleges minőségű pezsgőt. Szertartásszerűen bontja ki az első palackot és önti a kóstolópohárba 2024-es évjáratú Chardonnay válogatás borát, ami fajtán belüli válogatással, finomseprőn tartással, egy kis fás érleléssel készült. – Illatában grapefruitos, körtés, citrusos megjelenés érződik elsőre. Összetett illatvilága rendkívül fajtajelleges, az enyhén fás érlelés nyomaival. Megmutatja, ami a Chardonnay fajtára jellemző, a mi talajunk és éghajlatunk adta friss, gyümölcsös jegyekkel. Igazi nagy élmény ebbe a borba kóstolás előtt beleszagolni.

Néró rozé: egyedi magyar különlegesség
Szentpéteri Attila az elsők között fedezte fel a Nérót, a csemegeszőlőként is népszerű magyar szőlőfajtát rozébor készítésére. Sikereiknek köszönhetően a pincészet zászlós fajtája lett, amely színével, különleges illat- és ízvilágával hódít már több évtizede. – A Néró rozé egyedi színvilággal rendelkezik, szinte nem is hasonlítható egyik rozéhoz sem. Gyümölcsös, cseresznyés, csipkebogyós illata mellett szép, friss savakkal rendelkezik, így – ellentétben azokkal, akik azt mondják, hogy egy év alatt meg kell inni egy rozét – ezt még másfél év múlva is szívesen kortyolgatnám – fogalmazott Szentpéteri Attila.

Ez már a fiam alkotása!
Egy borászat életében a pezsgőkészítés mindig az i-re a pont. Ifjabbik Szentpéteri Attila fejleszti tovább az édesapjától tanultakat és viszi egyre feljebb a minőségét az ünnepek italának. – Ez a 2022-es évjáratú Chardonnay pezsgőnk kézműves gondossággal, hagyományos palackos erjesztéssel készült. A tradicionális technológia minden egyes lépését a fiammal mi irányítottuk a szőlőtermesztéstől a borkészítésén át a pezsgősítésig – emelte ki Attila.
Az eredmények visznek előre
A borversenyeken való megmérettetés fontos a borászat számára. Az elért sikerek nemcsak elismerést, hanem motivációt is jelentenek a jövőre nézve. – Mindig versenyeztetjük a borainkat, mert fontos tudnunk, hogy hol állunk a hazai és nemzetközi mezőnyben. Figyeljük a többieket, kóstoljuk a boraikat, ahogy ők is figyelik, amit mi készítünk. A piac is érzi ezeket a rezdüléseket, ezért elengedhetetlen, hogy megmérettessük magunkat – zárta gondolatait Szentpéteri Attila. A Szentpéteri Borpince sikere újabb bizonyítéka annak, hogy a Kunsági borvidék borai megállják a helyüket a világ élvonalában. A jövő pedig további izgalmas borokat és nemzetközi sikereket tartogathat számukra.

Fotók: Kristóf Imre/Horizont Média Kft.