Annak ellenére, hogy a tavalyi árak nem tették lehetővé a jövedelmező gazdálkodást, nem ment el a spanyolok kedve a tárolásra szánt hagyma termelésétől. A helyi érdekvédelmi szövetség már most aggódik az idei túlkínálat miatt.
A tavaszi újhagyma elvetése körülbelül egy hónapja fejeződött be Spanyolországban, a növény területe 10-12%-kal csökkent. Andalúziában, Spanyolország legfontosabb újhagymatermesztő régiójában pedig több mint 30%-os a területvesztés mértéke. A kasztíliai-lamanchai hagymatermesztők szövetsége, a Procecam szerint azonban a szezon közepén és végén piacra kerülő hagymák területe hasonló maradt az előző szezonéhoz.
„Tekintettel a hagyma tavalyi katasztrofális árai és a gyatra gazdálkodói profitra, meglepő, hogy a tárolásra szánt hagyma területe stabil maradt. Arra számítottunk, hogy ennek is zsugorodni fog a területe” – mondja Luis Fernando Rubio, a Procecam igazgatója. „Pedig a tavalyi árak jellemzően nem tudták fedezni az előállítás költségeit.”
A szakember attól tart, hogy ha a közel azonos termőterület jó időjárási viszonyokkal párosul, ismét túlkínálat lehet majd hagymából az európia piacon. Az integrációkon kívül előállított és a szabadpiacra löketszerűen érkező hagyma nagy mennyisége már tavaly is problémákat okozott szinte egész Európában – jegyzi meg a szakember.
Jelenleg lassan halad a spanyol hagyma értékesítése, az árak pedig nem teszik lehetővé a jövedelmező gazdálkodást, noha az idei méret és minőség kiválónak mondható. A termelői raktárakból még mindig érkeznek az ősszel el nem adott tételek, így nehéz egy magasabb árszint érvényesítése.
Lásd még a témában: Vöröshagyma: maradnak a nyomott árak.