Egy évtized alatt 31%-kal esett a friss paradicsom spanyolországi előállítása, és csaknem 20%-kal esett a holland termelés is. Hihetetlen, de az EU Bizottság szerint a lengyelek már ebből a frisspiaci termékből is az élre törtek.

Termelési átrendeződés Európában
Az EU Bizottság adatai alapján Spanyolországban 10 év alatt 2,3 millió tonnáról 1,6-ra csökkent a friss paradicsom előállítása, a visszaesés több mint 30%-os. Hollandiában 0,9 millió tonnáról 0,73 millió tonnára szűkült a termelés, azaz ötödével lett kevesebb. A görög termelés nem tartozott a legjelentősebbek közé, de drámai mértékben csökkent, gyakorlatilag megfeleződött egy évtized alatt. Nem sokkal jobb a román helyzet sem: 47%-os a visszaesés mértéke.
Hollandiában az utolsó évek energiaválsága, illetve a barna termésráncosodás vírusa volt a visszaesés legfőbb oka, míg Spanyolországban a fóliákat megszaggató és árvizeket hozó, zord időjárás, valamint a marokkói paradicsommal vívott egyre kilátástalanabb küzdelem vezetett a termelés csökkenéséhez.
Eközben a lengyelek 25%-kal növelték a frisspiaci termelésüket, és a hollandokat beelőzve megközelítették az olaszokat, akik nagyjából tartják az egymillió tonna körüli szintet.

Továbbra is a holland kereskedők vannak az élen
Megjegyezzük: Hollandia termelése 2024-ben normalizálódott, azonkívül továbbra is a világ második legnagyobb frissparadicsom-exportőre. 2020-ig Spanyolország birtokolta a TOP-3-as címet, ekkor azonban utolérte Irán, majd egyre jobban ellépett tőle. 2022-ben jött Marokkó, és mindkettőjüket leelőzte. Ez 2023-ban már nem sikerült, ám az észak-afrikai ország továbbra is a spanyol exportőrök legnagyobb kihívója az európai piacon. Ebben egyébként Hollandia – mint elosztóközpont – készséges partnere.
A lengyelek csak nyáron képesek korlátozott mértékű exportra, ekkor a közvetlen szomszédaiknak, a németeknek, cseheknek, szlovákoknak értékesítenek. A magyar friss paradicsom időben kicsit előbb ugyanezekre a piacokra igyekszik, illetve Romániába jut még el, szintén csekély mennyiségben.
