fbpx

A termésstabilitás növelése biológiai eszközzel

Írta: Sajtóközlemény - 2024 december 23.

A klímaváltozás utóbbi években egyre erősödő hatásai és az egészséges, tápláló élelmiszerek iránti növekvő fogyasztói igény számos kihívás elé állítja a magyar termelőket. A probléma kezelésére olyan megoldásokat keresnek, amelyek révén növelhetik a termésbiztonságot, ugyanakkor egészségesebb élelmiszert állíthatnak elő. Erre a célra tökéletes eszköznek bizonyultak a biológiai készítmények.

 szőlő a tőkén
A kép forrása: Corteva

A biológiai termékek integrálása a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatba már széles körben elterjedt a magyar zöldség- és gyümölcstermesztők körében. A Magyarországon használt termékek gyakran tartalmaznak valódi élő szervezeteket, például hasznos baktériumokat és gombákat, míg mások, például az enzimek természetes anyagokat, huminsavakat, aminosavakat tartalmaznak. Ezek egyre inkább elfogadott kiegészítő, fenntartható megoldások a gazdálkodók számára.

A különböző típusú biostimulánsok sajátos hatásmechanizmusokkal rendelkeznek, például fokozzák a tápanyagok hasznosulását, erősítik a növényeket az olyan abiotikus stresszhatásokkal szemben, mint a szárazság vagy a szélsőséges hőmérsékletek, vagy javítják a növények általános növekedését és ellenálló képességét. A tápanyag-hasznosulást segítő biostimulátorok elősegítik a növények növekedéséhez szükséges tápanyagok felvételét, és fenntartható módon javítják a terméshozamot.

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági tudományos vállalat egyik legújabb fejlesztése, az Utrisha®N, egy innovatív mikrobiológiai termék, amely már Magyarországon is elérhető a zöldség- és gyümölcstermesztők számára, és a biogazdálkodásban is alkalmazható. A biológiai termék egy nitrogénmegkötő endofita baktériumot, a Methylobacterium symbioticum SB23 törzsét tartalmazza, amely képes közvetlenül vagy közvetve nitrogénnel ellátni a növényeket, és ezáltal javítani a nitrogénfelhasználás hatékonyságát, a terméshozamot és a minőséget a kolonizált növényekben. A Utrisha®N mikrobiológiai készítmény Magyarországon felhasználható valamennyi zöldségkultúrában 4-5 leveles állapottól a virágzás kezdetéig és gyümölcsben, valamint szőlőben a hajtás, levélfejlődés kezdetétől a virágzás befejeződéséig.

A biostimulánsok alkalmazása fenntartható módon oldja meg a nitrogénpótlás kihívását, és hatalmas lépést jelent az innovatív, környezettudatos mezőgazdasági gyakorlatok felé, válaszolva a fogyasztók egészséges és tápláló élelmiszer-összetevők iránti igényére. A Corteva továbbra is olyan innovatív eszközöket fejleszt, amelyek lehetővé teszik a gazdálkodók számára, hogy magas hozamokat és egészséges termést érjenek el, miközben védik a környezetet és segítik a gazdálkodó közösségek gyarapodását.

A termék elérhetőségével kapcsolatban a gazdálkodók érdeklődhetnek a Corteva területi képviselőitől és szaktanácsadóitól, akiknek elérhetőségét a vállalat weboldalán megtalálják.

Kapcsolódó cikkünk: Új megközelítéssel a mezőgazdasági termelékenység növeléséért.

Bálint András, a Corteva Agriscience magyarországi biológiai üzletágának kiemelt partnerkapcsolatokért felelős menedzsere