Idén még kevesebb a spanyol fokhagyma, miután második éve zsugorik a termesztésére szánt terület. A helyi árak azonban még így is korrektebbek, mint az egyiptomi vagy török ajánlatok.
2024-ben a spanyol fokhagymaterület 14%-kal csökkent az előző évhez képest. A csökkenés a lila fokhagyma esetében volt drasztikusabb, így ennek részaránya először esett a teljes terület 40%-a alá. Spanyolországban már tavaly is 17%-os területvesztést szenvedett el ez a kultúra, így két év leforgása alatt bő 30%-kal zsugorodott a fokhagyma termesztésére szánt terület az országban.
Jelenleg a raktáron lévő spanyol fokhagyma minősége jónak mondható, és a készletek is elegendőek a szerződéses kötelezettségek teljesítésére – de semmivel sem többre. Luis Fernando Rubio, a Fokhagymatermesztők és -kereskedők Országos Szövetségének (ANPCA) elnöke hangsúlyozza: „A legtöbb spanyol cég korlátozza a szabadpiaci értékesítést, és a megkötött szállítási szerződések teljesítésére koncentrál. Nagyon kevés az ezen felül rendelkezésre álló mennyiség.”
A helyzetet kihasználva Egyiptom, illetve Törökország is szeretne értékesíteni az EU-ba, de az áraik egyelőre túl magasak ahhoz, hogy betörjenek erre a piacra. Ezért a spanyol eladások nyugodt mederben folynak, és senki nem sietteti a kevéske készlet szabadpiaci értékesítését.