fbpx

Paradicsompiac, ahogy azt a nagy termelők látják

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 november 25.

Másképp látja az idei paradicsomtermelést és piaci lehetőséget a három rivális nemzet. A holland számol és fejleszt, a spanyol örül a szerencséjének, a marokkói pedig az árakról alkudozik.

paradicsom
Idén nincsenek átfedő kínálati csúcsok (fotó: pixabay.com)

Fejlesztés után újra lendületben a holland termelés

A vírusok és az energiaköltségek miatti problémák után a nyári termelés (majdnem) visszatért a megszokott szintre Hollandiában. A téli szezonra pedig az üvegházak mintegy háromnegyedében újra felkapcsolták a lámpákat, mivel támogatások segítségével nagyarányú átállás történt a LED-es megvilágításra. A 600 hektárnyi aktív paradicsomfelült a duplája a tavalyi termelési szintnek.

Hollandiában a téli időszakban 70%-ban fürtös paradicsomot termelnek, a maradék 30%-ot a koktélparadicsomok teszik ki. A piac nagy része áttért a ToBRFV-rezisztens (a barna termésráncosodásnak ellenálló) fajtákra, de a termelők még kísérleteznek a leginkább beváló variánsokkal, mivel előfordulnak panaszok a hozamokra és a rezisztens fajta ízére is. Az árak szeptember óta az ötéves átlag felett vannak.

2025. január 1-jétől emelkedik az energiahordozók adótartalma Hollandiában, ezért egyre fontosabb az energiatakarékos termelés. A nagyobb gazdaságok kombinált megoldásokkal biztosítják a növényházak fénnyel és hővel való ellátását, mások pedig külföldön folytatják a termelést. A hollandok kedvenc terepe Észak-Afrika és Spanyolország, de világjáró üzletemberként bárhol megtelepednek, így nálunk is.

Nincsenek kínálati átfedések, örülnek a spanyolok

Spanyolország számára kedvezően indult a szezon: jó volt az időjárás a termeléshez, és nem csúsztak össze Észak és Dél kínálati csúcsai. Mind Almeria, mind Murcia megpróbálta egy kicsit korábban kezdeni a betakarítást, mint tavaly, a konkurens régiókban viszont viharosabb és felhősebb volt az ősz, így később indult a szedés. A helyi termelők és kereskedők nagyon elégedettek a zökkenőmentes és élénk kereslettel, ahogy az árakkal is. Mivel a nyár sem volt olyan forró, mint tavaly, a paradicsomtermesztők jó évzárásban bizakodnak.

Marokkó jobb mennyiségekhez és árakhoz szokott

A marokkói paradicsom exportja október közepén kezdődött, és a tervek szerint május végén ér véget. A régióban a növény termőterülete összességében nem változott, de a gömb paradicsomot csaknem 10%-kal kisebb felületen termesztik idén. A tavalyinál magasabb átlaghőmérséklet ront a növény-egészségügyi helyzeten: a kártevők és a vírusok is veszteségeket okoznak a termelőknek. A kockázatcsökkentésben nem vállal szerepet a kormányzat. A helyi termelői stratégia szerint a barna termésráncosodás tüneteit mutató palántákat már a szezon elején újakra cserélik. A marokkói paradicsom minősége egyelőre nem a legjobb.

Egy marokkói exportőr szerint továbbra is gyenge az európai kereslet, ami csökkenti a paradicsom kül- és belpiaci árát is. Eközben a termelési költségek 25%-kal növekedtek amiatt, hogy a termelés igyekszik megfelelni az európai elvárásoknak a növényvédelem terén. Az öntözés és a szállítás költségei is tetemesek. Mindent egybevetve a termelők kisebb profittal kell hogy beérjék idén – mondja egy kereskedő, vélhetően a hazai gazdálkodók felé „magyarázva a bizonyítványt”.

Eközben a francia megrendelők állítják, hogy az importjuk 97%-át a marokkói paradicsom uralja, a maradék Spanyolországból érkezik. A hollandok szintén erős marokkói importról számolnak be. A hírekre a marokkói kereskedő így reagál: „Igaz, hogy jók a mennyiségek, de mi még jobbakhoz vagyunk szokva. Ez az árakra is igaz. Annak ellenére, hogy nincs túl sok spanyol paradicsom, a mi gömb paradicsomunkért csak nagyjából 0,9 eurót adnak. Ez szerintünk nem tükrözi az előállítás nehézségeit.”

Forrás: FreshPlaza.