fbpx

Már most magas a répa ára, mi lesz később?

Írta: Szerkesztőség - 2024 október 22.

Néhány éve még a lengyelek látták el a szlovák piacot sárgarépával, emellett a cseheknek és a románoknak is szállítottak belőle. Ma már nettó importőr az ország, így egész Középkelet-Európában szűkül a répakínálat. Az elemzők novembertől uniós szintű áremelkedéstől tartanak.

sárgarépa
forrás: piaxabay.com

Nem jó hír, ha már most drága

A betakarítási időszak alatt sem csökken a sárgarépa ára Lengyelországban, az továbbra is messze az előző évek megszokott árszintje felett alakul – számol be a FruitVeB. Október közepén a zöldségféle átlagára 40%-kal magasabb, mint az ötéves átlag: 1–1,5 PLN/kg (95–140 Ft/kg) között alakul minőségtől és régiótól függően.

A lengyel sárgarépa ára még a mostaninál is magasabb lehetne, ha nem kellene megküzdenie a konkurenciát jelentő importtal. Márpedig a verseny nagy, hiszen a hollandoknak gondot okoz, hogy az afrikai országokból nincs kereslet a sárgarépa iránt, ezért a szezon ezen szakaszában a szokásosnál is intenzívebben keresik a középkelet-európai lehetőségeket. Hollandiában a frisspiacra szánt sárgarépa ára átlagosan 14,50 euró/100 kg (5800 Ft/100 kg), ugyanannyi, mint tavaly.

Hollandiában az előző évben a sárgarépa ára a 44. hét, vagyis november első hete után meredeken emelkedni kezdett, és 2024. februárjára 40 euró/100 kg-ra (16000 Ft/100 kg-ra) nőtt. Félő, hogy megismétlődhet a kifejezetten drága szezon, és ennek következtében hasonló áralakulás várható majd Lengyelországban is.

Már nem nettó exportőrök

2016-ban Lengyelország még az EU top-termelője volt sárgarépából, 2022-ben viszont már csak a dobogó harmadik fokára fért fel Németország és Franciaország után az EU Bizottság adatai alapján. Míg 2017-ben 827 ezer tonnát termeltek ebből a zöldségből, tavaly már csak 580 ezer tonnát, bár volt időközben egy-egy jobb évük is.

A lengyelekhez Hollandia felől áramlik be a legtöbb sárgarépa, míg ők maguk a háború kitörése óta Ukrajna irányába értékesítettek a legtöbbet belőle (korábban a szlovák piac volt a kiemelt célpontjuk). A teljes kivitel tavaly bő 39 ezer tonna volt, míg a behozatal már 2021-ben átlépte a 43,5 ezer tonnát. Ez azt jelenti, hogy a répa észak-déli irányú „áramlása” egyre kevésbé jelentős, míg a nyugat-keleti irányú határozott maradt. A kelet-európai termelésből kieső mennyiséget újabban déli irányból Egyiptom is igyekszik pótolni.

Lásd még a témában szakcikkünket: Egy értéktartó zöldség, amiben bízni lehet: a sárgarépa.