fbpx

Új megközelítéssel a mezőgazdasági termelékenység növeléséért

Írta: Szerkesztőség - 2024 október 22. -Hirdetés

Amikor az étkezés megtervezésére kerül a sor, a fejlett világban sokunknak bőséges választási lehetősége van. Nagyrészt a kereskedelemnek köszönhetően egész évben hozzáférhetünk a friss termékekhez, függetlenül attól, hogy hol élünk. Míg a fejlett gazdaságú országokban a legtöbb embernek nem kell kétszer is meggondolnia, hogy elég élelemhez jusson, más országokban sokan nem ilyen szerencsések. A biológiai termékek révén nemcsak a mezőgazdasági termelést segíthetjük, hanem a környezeti és gazdasági fenntarthatóságért is teszünk.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) becslése szerint 733 millió ember szenved állandó éhezéstől. A COVID-19 világjárvány, az Ukrajna elleni orosz háború okozta közelmúltbeli ellátási lánc zavarok nyomán új figyelem irányult a helyi élelmiszertermelés és -felügyelet fontosságára Közép- és Kelet-Európában. A gazdák pedig létfontosságú szerepet játszanak a globális élelmiszerellátás fenntartásában, biztosítva, hogy a friss és tápláló élelmiszerek eljussanak a helyi és a nemzetközi piacokra.

Az Élelmezési Világnap, amelyet minden évben október 16-án ünneplünk, rávilágít a globális élelmezésbiztonság kritikus kérdésére, és emellett hangsúlyozza a mezőgazdasági termelők alapvető szerepét élelmiszerrendszereink fenntartásában. A gazdáknak a mindannyiunk számára fontos kiváló, ízletes és tápláló élelmiszerek termesztése során gazdasági, szabályozási, mezőgazdasági és kereskedelmi kihívásokkal is meg kell küzdeniük.

kukoricatábla
A biológiai készítmények használata új gondolkodásmódot igényel a mezőgazdaságban
(forrás: Cortve)

A legjobb út az innovatív, tudományosan megalapozott megoldásokon keresztül vezet, amelyek vadonatúj képet nyújtanak arról, hogy mi lehetséges a gazdaságokban. A biológiai termékek segítik ezt az utat, növelve a teljesítményt, ellenállóbbá téve a növényeket és védve a bennük rejlő terméspotenciált, miközben a környezeti és gazdasági fenntarthatóság ígéretét is hordozzák.

A legtöbb biológiai termék olyan anyagokból áll, amelyek már léteznek a természetben. Egyesek élő szervezetek, mint például a hasznos baktériumok. Mások, mint például az enzimek, természetes anyagokból származnak. Sok biológiai készítmény olyan folyamatokat támogat, amelyeket a növények természetes módon végeznek. Segíthetnek a teljesítmény fokozásában, az abiotikus stresszel, például a kedvezőtlen időjárással szembeni ellenálló képesség kialakításában, és bizonyos esetekben védik a kártevők ellen a növényt.

A biológiai készítmények általában nem maradnak tartósan a környezetben, és jellemzően alacsony szinten vagy egyáltalán nem keletkezik szermaradvány az alkalmazásukkor. Önmagukban is használhatók, de a kutatások és a gazdaságokban szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy különösen hatékonyak, ha a hagyományos növényvédő szerek kiegészítéseként alkalmazzák őket. Ma a biológiai készítmények tudománya sokkal fejlettebb, mint 30 évvel ezelőtt. Az olyan területeken elért legújabb tudományos eredményeknek köszönhetően, mint a döntéstudomány, a bioinformatika, a genetika és a molekuláris biológia, mélyebb ismeretekkel rendelkezünk a hatásmechanizmusokról, arról, hogyan lehet a biológiai anyagokból a legjobb teljesítményt kihozni, és hogyan lehet a teljesítményt előre jelezni.

A Corteva Agriscience globális mezőgazdasági tudományos és technológiai vállalat a Symborg és a Stoller felvásárlásával megszilárdította vezető pozícióját a biológiai szerek területén. A felvásárlások jól illusztrálják a Corteva elkötelezettségét az iránt, hogy a gazdálkodók számára új eszközöket biztosítson a fenntartható és integrált gazdálkodási gyakorlatokhoz.

A Corteva már eddig is hozott újításokat a közép- és kelet-európai gazdálkodóknak, többek között egy olyan tápanyag-hatékonyságot optimalizáló terméket, amely a levegőből származó nitrogént köti meg és ammóniummá alakítja át BlueN™ vagy UtrishaN™ néven. A termék hatóanyaga, a Methylobacterium symbioticum SB23 magas hatékonysággal látja el nitrogénnel a növényeket, amelyek általában nagy mennyiségű nitrogént használnak fel a termés képzési folyamataik során. A gazdálkodók a termékkel növelhetik az általános nitrogénfelhasználási hatékonyságot, figyelembe véve a különböző nitrogénforrásokat.

Andre Negreiros Corteva
A cikk szerzője: Andre Negreiros, Corteva (forrás: Corteva)

A biológiai készítmények használata új gondolkodásmódot igényel a mezőgazdaságban. A biológiai és a hagyományos növényvédő szerek kombinálásával a gazdálkodók több megoldást használhatnak, így növelhetik a termelékenységet, megkülönböztethetik magukat a piacon, és biztosíthatják a növekvő világnépesség élelmezését.

Andre Negreiros,
a Corteva Agriscience közép- és kelet-európai kereskedelmi egységének vezetője

Lásd még a témában: Eredményes hatóanyagkutatás az élelmezésbiztonságért.