fbpx

Hihetetlen: az ukrán napraforgó húzza a magyar árakat

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 október 17.

Történelmi csúcsot dönthet az ukrán napraforgó ára, ha folytatja a menetelést. Az utóbbi két hétben 20 ezer forintnak megfelelő összeggel drágult. A magyar piacon ennél jóval kisebb áremelkedésnek lehetünk szemtanúi, de tény, hogy az ukrán események most előnyös irányban húzzák a hazai árakat. Már közel harmadával járunk a tavalyi árszint felett.

napraforgók
Az utolsó táblák utolsó szemeiért is érdemes dolgozni (fotó: Horizont Média)

A világpiaccal dacolva

Az USDA októberi jelentésében 227,12 millió tonnán hagyta a globális növényolaj-termelésre vonatkozó előrejelzését, ami azt jelenti, hogy évek óta tart a növekvő trend, a tavalyi termelést csaknem 5 millió tonnával haladhatja meg a világ. Így nem csoda, ha a chicagói tőzsdén a szója ára a szeptember végi jegyzésekhez képest minden határidőre 7-8%-kal esett.

India és Kína eddig nagyon visszafogta a növényi olajok behozatalát, így a fogyasztási oldalon sem látni nagy igényt. Emellett a Brent nyersolaj hordónkénti ára továbbra is 75 dollár alatt van, ami szinte hihetetlen annak tükrében, amilyen hevességgel a magyar kutak áremelésbe kezdtek.

A történelmi csúcshoz közeledve

A fentiek lapján azt hihetnénk, hogy a napraforgó ára is csökken. Az ukrán gazdák október 10-ig még csak a terület 87%-án végeztek a kaszatok begyűjtésével, és alig 8,8 millió tonnás termést csépeltek. Az elemzők szerint nem lesz meg az előre jelzett 12,5 millió tonnás mennyiség sem. A végeredmény az aszály sújtotta 2022. évihez lesz hasonló. A legnagyobb hiány a jó minőségű, magas olajtartalmú kaszatokból van.

 ukrán napraforgó termés

Két héttel ezelőtt azt írtuk, hogy Ukrajnában már a 200 ezret közelíti a napraforgómag ára.

Mostanra elmondhatjuk, hogy ezt is jócskán átlépte a feldolgozókhoz beszállított, 50%-os olajtartalmú tételek értéke. Az üzembe szállított terményért 24–25 ezer hrivnyát fizetnek tonnánként, ami nagyjából 218 ezer forintnak felel meg. Az ukrán napraforgómag árának történelmi maximumát 2021 márciusában jegyezték fel (egy gyenge évjárat után), amikor az az üzembe szállítással együtt elérte a 25–27 ezer UAH/t értéket.

Harmadával drágább a hazai napraforgó is

Magyarországon egy hét alatt a magasolajsavas napraforgók mintegy 4,5, a linolsavasak 2,5 ezer forinttal drágultak az AKI PÁIR adatai szerint. Az áremelkedés azóta is tart, de láthatóan nem olyan ütemben, ahogy Ukrajnában. A hazai termés a tavalyihoz képest szintén gyatrán sikerült, de várhatóan így is átlépi az 1,6 millió tonnát, nagyjából az elmúlt 10 év átlagán van. A termés minősége, sajnos, nem ideális, így a jó beltartalmú tételekért több mint 180 ezer forintot el lehet kérni.

magyar napraforgó termés