fbpx

Önt is várja a 29. Tiszántúli Növényvédelmi Fórum

Írta: MezőHír-2024/10. lapszám cikke - 2024 október 02.

A Debreceni Egyetem MÉK Növényvédelmi Intézete, a Növényvédelem Oktatásának Fejlesztéséért Alapítvány, az MTA DAB Növényvédelmi Munkabizottsága, a Hajdú-Bihar Vármegyei Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara, valamint a Hallgatók Gulyás Antal Növényvédelmi Köre szervezésében megrendezésre kerül a 29. Tiszántúli Növényvédelmi Fórum/11-th International Plant Protection Symposium at UD.

A Debreceni Egyetem MÉK Növényvédelmi Intézete szervezőpartnereivel együtt idén is megrendezi a hagyományosan minden év októberében tartott Tiszántúli Növényvédelmi Fórumot. A konferencia nemzetközi szakmai esemény is lesz egyben, melynek első napján online formában rendezik a 11. Debreceni Nemzetközi Növényvédelmi Konferenciát.

Időpont: 2024. október 15–17.

Helyszín: Debreceni Egyetem Mezőgazdasági, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara, Debrecen, Böszörményi u. 138. (az Egyetem Agrár Campusa)

Mottó: „Új növényvédelmi kihívások korunk aggasztó társadalmi és környezeti változásai között.”

Célok: A globális és lokális környezeti és társadalmi változások hatására jelentkező új kihívások elemzése, tárgyalása a legszélesebb értelemben vett növényvédelem és élelmiszer-biztonság területein. A károsítók intenzív földrajzi elterjedése hatásainak elemzése az integrált növényvédelmet (IPM) és a különböző öko-bio gazdálkodást folytatók gazdálkodására, új, korszerű növényvédelmi lehetőségek feltárása, bemutatása. Jeles hazai és külföldi kutatók, oktatók, növényvédő cégek, egyetemi hallgatók kutatási eredményeinek bemutatása. A legfrissebb kutatási eredmények gyakorlati hasznosításának előmozdítása és a legszélesebb körben való népszerűsítése.

TNFA Tiszántúli Növényvédelmi Fórum mindig nagy szakmai érdeklődésnek örvend

Területek:

‑ A globális és lokális környezeti és társadalmi változások növényvédelemre gyakorolt hatásai. Kémiai növényvédő szerrel vagy nélküle? – Avagy a „zöldlobbi” törekvései tényleg egészségesebb, zöldebb és bőségesebb világot teremtenek?

‑ Szántóföldi, kertészeti és erdészeti növények károsítóinak (növénykórtan, entomológia, gyombiológia) kutatási eredményei.

‑ A globális kereskedelem növényegészségügyi és élelmiszer-biztonsági kockázatainak megnövekedése (invazív fajok terjedése).

‑ A politikai, gazdaságpolitikai folyamatok hatásai az emberiség élelmiszer-ellátására.

‑ A károsítók elleni védekezés lehetőségeinek átalakulása (peszticidfelhasználás csökkentése, IPM, alternatív védelmi stratégiák kialakítása).

 ‑ A modern, precíziós technikák alkalmazási lehetőségei és korlátai (nanotechnológia, dróntechnológia).

‑ Az önellátó helyi élelmiszer-termelés vs. globális élelmiszer-forgalmazás, az ökológiailábnyom-csökkentés feladatai és lehetőségei.

Előzetes program:

2024. október 15.: nemzetközi online szakmai fórum – 11. IPPS in Debrecen (angol nyelven),

2024. október 16.: plenáris ülés, szekcióülések (magyar nyelven), este vacsorával egybekötött szakember-találkozó,

2024. október 17.: szakmai kirándulás

A részletes program, a részvétellel, regisztrációval, előadástartással, szállással kapcsolatos tájékoztatók rövidesen elérhetők a konferencia honlapján: konferencia.unideb.hu/hu/TNF.

Minden érdeklődőt nagy szeretettel várunk a Tiszántúli Növényvédelmi Fórumra!

További információ és jelentkezés:

Dr. Tarcali Gábor szervezőbizottsági elnök, Biró Györgyi titkár DE MÉK Növényvédelmi Intézet

4002 Debrecen, Pf. 400

telefon +36-52/508-459, 512900/88459 mellék

E-mail: [email protected]

web: konferencia.unideb.hu/hu/