fbpx

Hozamnövelés, költségcsökkentés, versenyelőny fóliaházzal

Írta: MezőHír-2024/9.lapszám cikke - 2024 szeptember 17.

Nyomós érvek szólnak a fóliaházas zöldség-, gyümölcs- és virágtermesztés mellett. A korábbinál összehasonlíthatatlanul korszerűbb technológia nem véletlenül terjed hazánkban is: építése, működtetése olcsóbb, mint az üvegházaké, hatékony és praktikusan fejleszthető, ráadásul magát a termesztést is gazdaságosabbá teszi.

Javítja a hatékonyságot, termésminőséget

– A korszerű fóliaházak aránya a hagyományosokhoz képest növekvő tendenciát mutat. Bár még mindig jelentős a hagyományos módszerek használata, az új technológiák elterjedését főként a beruházási költségek és a gazdák technológiai ismeretei befolyásolják – mondja a világszerte ismert Haygrove-rendszereket forgalmazó Britamark Kft. ügyvezetője.

Tóthpál Gergely szerint hazánkban az elmúlt években jelentős előrelépés történt a korszerű fóliaházak telepítésében, köszönhetően a pályázati támogatásoknak és a növekvő piaci igényeknek. A tapasztalatok szerint az automatizálási technológiák bevezetése javította a termelés hatékonyságát és a termés minőségét.

Tóthpál Gergely, a Britamark Kft. ügyvezetője

Moduláris, rugalmas, takarékos –kis- és nagygazdaságoknak

– A magyar gazdák körében egyre inkább terjed a tudatosság a fenntartható és energiahatékony megoldások iránt, ami ösztönzi a modernizációs beruházásokat – teszi hozzá a szakember. A Haygrove-rendszerek előnyeit elsősorban műszaki-technológiai vonások igazolják: kiváló hőszabályozási és vízfelhasználási tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik a termelési költségek csökkentését és a hozam növelését. Ráadásul a kezdeti beruházási költségeket a hosszú távú megtakarítások és a termelési előnyök kiegyenlítik. A fóliaházas rendszer kevésbé kötött, mint egy üvegházi: moduláris felépítése révén könnyen alkalmazkodik különböző termelési igényekhez, és ellenáll a szélsőséges időjárási viszonyoknak is.

A fóliaalapú termesztési technológia Tóthpál Gergely szerint lenyűgözően rugalmas megoldást kínál, amely ideálisan alkalmazható mind kisebb, mind nagyobb gazdaságok számára. Az egyszerű bővíthetőség és a testreszabható kialakítás lehetővé teszi, hogy a gazdák saját igényeik szerint optimalizálják a rendszert, legyen szó akár helyi piacra szánt termékekről, akár nagyobb volumenű exporttermelésről. Hozzáteszi: a technológia költségei nagymértékben függenek az alkalmazott anyagoktól és a technikai szinttől, de összességében a fóliarendszerek költségei alacsonyabbak, mint az üvegházas megoldásoké. Ez különösen igaz, ha a hosszú távú fenntartási és üzemeltetési költségeket is figyelembe vesszük. A fóliatechnológia kiemelkedően költséghatékony, hiszen a telepítés és üzemeltetés kevesebb anyagi ráfordítást igényel. A fóliák kiválóan hasznosítják a napenergiát, ezáltal csökkentve a mesterséges fűtés szükségességét és az energiafelhasználást.

Egy átlagos méretű fóliaház felépítése mindössze 2–4 hónapot vesz igénybe – legalábbis a Britamarknál, ahol az egyszerűbb struktúrák és a Britamark Kft. hatékony projektmenedzsmentje áll a kivitelezés mögött.

Segítik a piacra jutást, a versenyképességet

De milyen gazdaságoknak érdemes igazán fóliaházas beruházás mellett dönteni? A Haygrove fóliatechnológia széles körben alkalmazható olyan növényfajok esetében, mint például a paprika, a paradicsom, az eper, a saláta és a különféle bogyós gyümölcsök. Más oldalról nézve: olyan, gyors növekedésű és magas értékű növények esetében különösen előnyös ez a megoldás, ahol a termelékenység és a minőség kiemelt szempont. A fóliaházak széleskörűen kompatibilisek a termőhelyi adottságokkal, de az optimális eredmények érdekében kulcsfontosságú a megfelelő talaj, a vízellátás és a klíma biztosítása. Bizonyos extrém időjárási körülmények – például az erős szél vagy a tartós fagy – ebben a szegmensben is korlátozhatják a rendszerek hatékonyságát.

Ugyanakkor a Haygrove innovatív technológiája segíti a terméscsúcsok kezelését és a szezoningadozások kiegyenlítését. Ezzel a gazdaság értékes napokat-heteket nyer az üzletláncok, zöldség-gyümölcs boltok vásárlóiért vívott piaci küzdelemben. Az intelligens öntözési és klímavédelmi rendszerek lehetővé teszik vagy tovább erősítik a betakarítás időzítésének finomhangolását, ami ugyancsak növeli a piaci versenyképességet, és minimalizálja a veszteségeket.

Nem véletlen, hogy a Haygrove-technológia egyik népszerű alkalmazási területe a paprikatermesztés: e szegmens speciális szempontjai a korszerű fóliaház-építésben jól érvényesülnek. A paprikatermesztés során ugyanis különös figyelmet kell fordítani a megfelelő mikroklíma biztosítására, amely magában foglalja a hőmérséklet, a páratartalom és a szellőzés szabályozását. A korszerű fóliaházak lehetőséget biztosítanak az automatizált rendszerrel történő kontrollra, amely segíti a növények optimális növekedését. Mindemellett fontos a fényáteresztő képesség és az UV-védelem is, mivel a paprika érzékeny a túlzott napsugárzásra. Az anyagok kiválasztása során ezek kulcsfontosságú tényezők.

Döntéstámogatás, pályázati és kivitelezési közreműködés

A Britamark Kft. már a kezdetektől szoros együttműködésben veszi ki a részét a kivitelezésből. – A jelenlegi támogatási pályázatok, különösen az innovációra és fenntarthatóságra fókuszálók jól illeszkednek a Haygrove üzletpolitikájához, amely a hatékonyság és a modern technológia előtérbe helyezésére összpontosít. E pályázatok segíthetnek a gazdáknak a szükséges technológiai fejlesztések megvalósításában, ami egybeesik a Haygrove céljával a termékek elterjedését, forgalmazását illetően – mondja Tóthpál Gergely. A márka népszerűségét azonban nemcsak a termék, hanem a szolgáltatás is erősíti: a Haygrove és a Britamark Kft. átfogó támogatást nyújt a gazdák projektjeihez, beleértve a pályázati előkészítést, az engedélyeztetést és a kivitelezést.

– Cégünk szakértői csapata minden adminisztratív és technikai kihívásban segítséget nyújt, biztosítva, hogy a gazdálkodók a lehető legjobb megoldást kapják.

A Haygrove fóliatechnológia széles körben alkalmazható olyan növényfajok esetében, mint például
a paprika, a paradicsom, az eper, a saláta és a különféle bogyós gyümölcsök

A Britamark Kft. ügyvezetője azt javasolja, aki még a döntési fázisban van, vegye fel a kapcsolatot a céggel. Tóthpál Gergely és a Britamark Kft. teljes csapata segít a legjobb megoldás kidolgozásában, részletes gazdasági elemzésekkel támogatva a gazdaságot a megalapozott döntés érdekében. A mostani időszak különösen fontos, hiszen az Európai Unió 2024-ben kiemelkedő pályázati lehetőségeket biztosít a magyar gazdáknak, különös tekintettel az innovatív és fenntartható mezőgazdasági technológiák támogatására.

– Ezek a pályázatok kiváló lehetőséget kínálnak a gazdaságok modernizálására és a versenyképesség növelésére. A Britamark Kft. szakértői támogatást nyújtanak a pályázatok előkészítésében és benyújtásában, hogy a gazdák maximálisan kihasználhassák ezeket a lehetőségeket – teszi hozzá Tóthpál Gergely.

Kohout Zoltán