fbpx

Minden évben kihívás: Takács Géza vezeti tovább a szövetséget

Írta: Kohout Zoltán - 2023 június 05.

Takács Géza maradt a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. A szakember szerint az összefogás menti meg a szektort a már szinte állandó kihívások közepette.

Takács Géza
Takács Géza, a Vetőmag Szövetség (VSZ) elnöke

Előrelépés összefogással

Takács Géza, aki 2007 óta vezeti a szövetséget, jelenleg a Hungaroseed Kft. ügyvezetőjeként dolgozik, s most újabb öt évre, 2028-ig kapta meg az elnöki mandátumot. A szervezet alelnökeivé Cs. Nagy Istvánt, Mátrai Tibort és dr. Vida Gyulát választották a küldöttek. A szekcióbizottsági elnökök Kökény Benő, Laczkó Róbert, Patakfalvi Péter és Perczel Péter lettek. A régi-új elnök emlékeztetett: az elmúlt 5 év rendkívül nehéz időszak a hazai mezőgazdaság életében, ami 2022-ben csúcsosodott ki az aszály okozta károkkal. A szélsőségek egyértelműen a változó klíma hatásainak köszönhetőek. Ezen kívül az ágazatra hatással voltak a koronavírus hullámai, az inputanyag- és energiaár-emelkedések, az infláció, az elmúlt évtől pedig az orosz-ukrán háború okozta külpiaci bizonytalanságok. Ezen felül szinte minden évben volt egy nehéz, kritikus ügye a szegmensnek: a gabonarendelet módosítása, a növényvédőszer-betiltások, valamint az átruházott jogkörben végzett minősítések gyakorlatának segítése. – Az, hogy itt előre tudtunk lépni, egyértelműen annak az összefogásnak köszönhető, amelyet a szövetség munkatársai, tisztségviselői a partnerszervezetekkel és az irányító hatóságokkal közösen alakítottak ki – mutatott rá Takács Géza.

A holnap sem lesz könnyebb

A Vetőmag Szövetség (VSZ) elnöke szerint a globális felmelegedés már megállíthatatlan, az éves középhőmérséklet emelkedése különösen aggasztó. A nemesítőknek alkalmazkodniuk kell e folyamathoz, hogy a legjobban teljesítő vetőmagokat adják a gazdálkodóknak. A vetőmagszakma az első a sorban, amelynek jól kell prognosztizálnia a jövőt, hiszen a következő évek sem lesznek könnyebbek: a kihívásokra új, a stresszhelyzeteknek ellenállóbb hibridekkel, fajtákkal adnak választ.

Fontosak a kísérletek

Takács Géza a partnerkapcsolatokról szólva kifejtette: több vetőmagszövetség mellett sikeres az együttműködés a Fajtaoltalmi Nonprofit Kft.-vel, a Gabonatermesztők Országos Szövetségével és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával. A három szervezet kukorica-, őszibúza- és őszikáposztarepce-fajtakísérletei évről-évre nagy érdeklődésre tartanak számot a gazdálkodók körében, fontos, objektív adatbázisát jelentik a fajták teljesítményének. Ezeken kívül egyre fontosabb lesz az ökológia vetőmagok szerepe, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézettel már második alkalommal tesztelték az öko búzákat.

(Forrás: VSZ)