fbpx

Tízmilliókat érő szakértői tippek a mezőgazdasági vagyonbiztosítás megkötéséhez

Írta: Mezőhír - Hirdetés - 2024 szeptember 04. -Hirdetés

Az elmúlt évben sosem látott méretű aszály-, jég- és viharkárok miatt egyre több magyar gazda nézi meg az apró betűt a mezőgazdasági biztosítások megkötésekor, hiszen baj estén nem a biztosítóval folytatott vitákra, hanem gyors felmérésre és kiszámítható kárenyhítésre van szükség. Azonban amíg a növénybiztosításokkal lefedett terület növekszik, addig a termelők átsiklanak egy másik kulcsszegmens felett: a mezőgazdasági vagyonbiztosításokon. A szakértők figyelmeztetnek: ma már itt sem elég beérni a hitelszerződésekhez lepapírozott olcsó megoldásokkal, ugyanis egy szalma- és szénatűznél, telephelyet ért viharkárnál, külső tárolóban károsodott terménynél több tízmilliót bukhatunk egy rossz megállapodással.

A magyar piacon a gazdaigényekre szabott szerződés és kárfelmérés egyik specialistájának számító Groupama Biztosítótól Baranyi Szabolcs mezőgazdasági üzleti igazgatót kérdeztük a mezőgazdasági vagyonbiztosítások általános tudnivalóiról és az IKR Agrár Kft.-vel közös egyedi megoldásaik előnyeiről.

Mezőgazdasági vagyonbiztosítás: a gazdán múlik, hogy több tízmilliós kockázatcsökkentés vagy porfogó a szerződés

Mára a csapadéknak nemcsak a mennyiségével, de az eloszlásával is meggyűlt a baja a gazdáknak. Elmaradnak ugyanis a csendes, áztató esők, a száraz heteket-hónapokat heves viharok, jégverés váltják a növények számára kritikus fejlődési időszakokban. Egyre több gazdálkodó dönt úgy ennek hatására, hogy piaci alapon finanszírozott növénybiztosításokkal védik be a termést, hiszen így a kárenyhítési rendszerből is többet kapnak. A biztosítás nélkül elérhető 40% helyett 80%-os maximális juttatás jár ezekben az esetekben, de az A típusú biztosításoknál továbbra is visszaigényelhető a befizetés 70%-a is az év végén.

A biztosított termőterület az IKR Agrár Kft.-nél a Groupama Biztosító csomagjait választva ennek megfelelően 61 ezer hektárról 63 ezer hektárra bővült, azonban a károk mérsékléséhez még mindig vannak kiaknázatlan lehetőségek. Baranyi Szabolcs szerint ezek közül ma az átfogó mezőgazdasági vagyonbiztosítások különösen fontosak.

A mezőgazdasági vagyonbiztosításokkal ma ugyanaz a probléma, ami néhány éve az agrotechnikát jellemezte. A legtöbb gazda él vele, de megszokásos alapon – ami itthon olyan szerződéseket takar, amelyek csak arra nem jók, amire szánták őket –, hogy baj esetén valódi kárenyhítést nyújtsanak a termelőknek. Miért alakult ez így? Ezek a vagyonbiztosítások legtöbbször egy banki hitelszerződés előfeltételeként születtek meg, amihez szükség van tárbiztosítotti nyilatkozatra, fedezetigazolásokra, zálogkötelezetti nyilatkozatra. Emiatt megszületnek ugyan vagyonbiztosítások, de ott nem ügyelnek a gazdálkodók, hogy miként kellene felvinni a vagyonelemeket, nem frissítik az adatokat. Gondoljuk csak el: valaki 5 éve mondjuk épített 50 millió forintért egy csarnokot, és nem frissítette az értékét, ha egy vihar letépi a tetejét, mennyire jár rosszul, ha ma az 50 milliós összértékből indul ki a biztosítója?”

Baranyi Szabolcs szerint hasonló probléma, hogy sokan csak a gépek biztosítását értik a mezőgazdasági vagyonbiztosításon, pedig a kártérítéshez minden tételt átgondoltan, külön kell feltüntetni a szerződésben.

Ahol a Groupama Biztosítóhoz hasonlóan az a cél, hogy a biztosítási termék védje a partnert, ott ügyelnek arra, hogy a teljes mezőgazdasági vagyon bekerüljön a szerződésbe. A biztosítási szakértők ráadásul abban is segítik a termelőt, hogy ez szakszerű formában valósuljon meg. Szét kell bontani a telephely különböző épületeinek az értékét, a saját és idegen készleteket, traktorokat, kombájnokat, munkagépeket, ezeket mind külön-külön soron kell szerepeltetni, és lehetőleg 2 évente frissíteni kell az adatokat. A legrosszabb eset, hogy az egész telephely értékére csak annyit írtunk be évekkel ezelőtt például, hogy 3 milliárd forint, közben az eszközöket, amik szerepeltek a listában, már rég eladtuk, lecseréltük. A munkánk része, hogy tudjuk, a gazdáknak nincs ideje ezt maguktól megoldani. A Groupama Biztosítónál ezért felhasználtuk az IKR Agrár Kft.-vel közös munka tapasztalatát és visszajelzéseit, és egyedi mezőgazdasági vagyonbiztosítási terméket dolgoztunk ki, ahol a speciális adatközlő űrlapunk segítségével mindent saját maga árazhat be a gazda a biztosításán belül. A tapasztalatunk az, hogy a gazdák értik és szeretik ezt a rendszert.”

A Groupama Biztosító mezőgazdasági vagyonbiztosításával vita nélkül rendezhetőek a sokszor problémás szalma- és szénatüzek kártételei, jól nyomon követhető, hol, milyen értéket képviselnek a gabonapiaci mozgások miatt egyre hosszabb ideig tárolt termények.

„A termés a növénybiztosításoknak köszönhetően a legtöbb helyen óvva van egészen az aratásig. Sok helyen viszont nyitott kérdés, ami ezután következik: mi történik a szállítás vagy tárolás idején bekövetkező káreseménnyel? A Groupama Biztosítóval emiatt sem kell aggódnia a gazdáknak.”

Groupama Biztosító plusz IKR Agrár növénybiztosítások: tervezhető a jövő a gazdáknak

A gazdálkodók számos előnyt biztosít, ha vagyonbiztosításukat vagy mezőgazdasági biztosításukat az IKR Agráron keresztül kötik meg a Groupama biztosítóval.

  • Nagy piaci szereplőként az IKR Agrár növénybiztosítási szakértői 100%-ban leveszik az ügyintézés terhét a gazdák válláról.
  • A növénybiztosítások a papírok aláírását követően már 24 órán belül védik az állományt, káresetek pedig 5 nappal szerződéskötés után már bejelenthetőek.
  • Azonban, ami legalább ilyen lényeges: a mezőgazdasági biztosítások díjfizetése utólag rendezhető az IKR Agrár partnereknek – és nem csak a finanszírozási szerződéssel rendelkezőknek!

„Az IKR Agrár Kft. és a Groupama Biztosító a saját piacainak egyformán komoly szereplői, amely kétszeres biztonsági háló a gazdáknak. A partnerek mindig kedvező csomagárakat kaphatnak az A típusú, komplex, 8 kockázatot lefedő mezőgazdasági biztosítási csomagokra is, amelyek egyaránt védenek aszály, jég, vihar, őszi téli és tavaszi fagy, felhőszakadás, illetve mezőgazdasági árvíz ellen. Mivel az IKR Agrár Kft. tőkeerős cég, a rajtuk keresztül biztosított partnerek számára kényelmes, utólagos díjfizetéses formában is elérhetőek a biztosítási termékek. A finanszírozási szerződéssel dolgozó partnerek számára mindez terményalapú díjrendezést is takarhat, a biztosított területet szabadon kibővíthetik ezek a partnerek a teljes termőterületre is.”

Fontos hangsúlyozni, hogy az egyszerű szerződéskötést, a jó árakat és a gazdálkodói szemlélettel megalkotott szerződéseket azok is előnyükre fordíthatják, akiknek termelés finanszírozott formában dolgoznak együtt az IKR Agrár Kft.-vel.

  • A mezőgazdasági vagyonbiztosítások estében nem érhető el utólagos díjfizetési konstrukció, ez jelenleg csak a növénybiztosításoknál lehetséges.
  • A növénybiztosítások estében az őszi vetésű kultúráknál az utólagos díjfizetés határideje augusztus 31., a tavaszi vetésű növényeknél a díjfizetés határideje október 31.

Groupama Biztosító agrárbiztosításai a sikeres kártalanítási folyamat másik problémapontját is orvosolják: a gyors kárszakértői felméréseket

Fontos, hogy olyan biztosítót válasszanak a termelők, ahol az extrém időjárással párhuzamosan felfutó kárbejelentések kezeléséhez is van elegendő kapacitás. Baranyi Szabolcs szerint erre cégüknél maximálisan felkészültek.

„Az idei évben a gabonák és a repce érését fokozott viharok kísérték, ahol megugrott a megdőléses kárbejelentések száma. A Groupama Biztosító kellő rutinnal rendelkezik ahhoz, hogy tudja, rangsorolni kell és ott kell megkezdeni a kárfelmérést, ahol aratnak, hiszen ez a legégetőbb. Az országban mindenhol vannak szakértőink, a helyzet szerencsére egyszerre általában sosem egyformán problémás, így mi megkértük a Győr-Moson-Sopron, Fejér és Pest vármegyei kollégákat, hogy segítsenek be ott, ahol az időjárás megkívánta. Ezen kívül ilyenkor átmenetileg hátrébb soroljuk a kapásnövények bejelentéseit, ahová ugyanúgy kiérkezünk majd a bejelentés után 5 munkanapon belül, de a sor elejére mindig azok a termelők kerülnek, ahol ránk vár a kombájn. Idén sem volt negatív partneri visszajelzés a munkánkkal kapcsolatban, azért dolgozunk, hogy ez így maradjon.”

A szakértő figyelmeztet: jól látszik, hogy az állami források helyett az öngondoskodásra kell berendezkednie a termelőknek

Magyarországon egy időszakos növekedést követően a biztosított mezőgazdasági területek nagysága az elmúlt években 50% körül stagnál. Baranyi Szabolcs hangsúlyozza, fontos, az arány tovább növekedjen, hiszen a szakmai konzultációk afelé mutatnak, hogy az állami szerepvállalás helyett az öngondoskodás lesz itthon meghatározó a jövőben.

„A 2022-es extrém aszályos évben az állam komoly forrásokat vetett be, hogy mérsékelje a gazdák kiesését, azonban érdemes ezt a termelőknek egyszeri esetként felfognia. Az állami források ugyanis végesek, az időjárás egyre kiszámíthatatlanabb, így csak akkor tehetjük kiszámíthatóvá a munkát, ha egyre növekszik azoknak a köre, akik a piaci káralapokat választják. Ott ugyanis a cégek saját tőkéjével együtt sokkal nagyobb a mozgástér az időszakos kártalanításokhoz.”

Minimalizálná gazdasága kitettségét az extrém időjárással szemben? Bízza terménye védelmét az IKR Agrár Kft. kedvező növénybiztosításaira! www.ikragrar.hu/novenybiztositas

IKR