fbpx

Az idei évben sem lesz kukoricadömping hazánkban

Írta: MezőHír-2024/9.lapszám cikke - 2024 szeptember 04.

Az aszály az idei évben is kihívások elé állítja a magyar gazdákat, ahogyan a délkelet-európai országok kukoricatermelőit is. Ezzel szemben a nyugat-európai gazdák jó terméshozammal számolnak. A hazai igényeket kielégítő mennyiséget prognosztizálnak a szakemberek, de a minőségre vonatkozóan lehetnek még meglepetések. A Hungrana vezetőjével, Reng Zoltánnal beszélgetünk.

Franciaországban és Németországban a nyáron hullott jelentős mennyiségű csapadék kedvezett a kukoricának, ám sajnos ettől eltérően alakul a délkelet-európai országok idei várható termése. A több hullámban érkező tartós hőség jelentősen rontotta Ukrajna, Románia, Szerbia, Bulgária és Magyarország kukorica-terméskilátásait, a terméskiesés már bizonyos, csupán annak mértéke lehet még kérdés. Mivel a környező országok terméshozama kétséges, és Ukrajnából behozatali tilalom van érvényben, így valójában érdemi importtal nem kalkulálhatunk, azaz az előttünk álló évben a hazánkban termett kukoricára alapozhatunk – mondja Reng Zoltán, a Hungrana vezetője.

Hazánkban a nyár közepén még optimistán álltunk az idei kukoricatermés mennyiségére vonatkozó kilátásokhoz, ám ez a júliusi és azóta is tartó aszálynak „köszönhetően” gyorsan elillant.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) július végén közzétett első hazai termésbecslése meglepetést okozott az agrárium szereplői számára, hiszen kevesebb mint 5,8 millió tonna alatti kukoricamennyiség betakarításával kalkulál. Ez a volumen elegendő lesz a belföldi felhasználás igényeinek kielégítéséhez – az átlagos években a hazai kukoricaigény 4,5 millió tonna körül szokott lenni –, így importra nem lesz szükség, amennyiben a hazai áru minősége is megfelelő lesz – teszi hozzá a vezető.

kukorica

Ne felejtsük el, hogy 2022-ben az aszály miatt nemcsak a mennyiséggel, de a minőséggel is komoly gondok adódtak. Sajnos már jól ismerjük az aflatoxint, és látva az elmúlt hónapok meleg és száraz időjárását, másrészt a rovarkártétel mértékét, kijelenthetjük, az idei kukoricatermésben bizonyosan találhatunk majd fertőzött tételeket. A szakember hozzáteszi: „Szabadegyházán a tengeriből keményítő, keményítőtej, izocukor, dextróz, glükóz, etanol, illetve többféle takarmány-alapanyag készül. A Hungranába a kukorica betakarításának kezdetétől a földekről egyenesen a gyárhoz szállítják a termelők a nedves kukoricát, melyet azonnal szigorú minőség-ellenőrzésnek vetünk alá, és csak az a szállítmány kerülhet be a gyárba, mely alkalmas az általunk gyártott termékek előállításához. Erre nagyon komoly szabályozás vonatkozik, hiszen ahogy mondtam is, cégünk élelmiszer-alapanyagokat állít elő mind a hazai, mind a nemzetközi piacokra”.

A Hungrana vezetője elmondta, hogy annak ellenére, hogy nehéz évek vannak mögöttük, a következő sem lesz sétagalopp; a kukoricafeldolgozó vállalatnál továbbra is folyamatosak a fejlesztések, hiszen hamarosan átadják az ötödik biomasszakazánt is, melyet teljes egészében aprított fával fognak üzemeltetni. Emellett magas fehérje- és kiváló aminosav-tartalmú élesztőfehérje-termék kerül bevezetésre még az idei évben, melyet 10 ezer tonna/év mennyiségben terveznek előállítani. A terméket jelentős részben exportra gyártják majd.

Hungrana.hu