fbpx

Oroszország már minden olajnövényből veri Ukrajnát

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 augusztus 28.

Tavaly az Orosz Föderáció repcetermése nagyjából 4,2 millió tonna volt, amit idén lényegesen meghaladnak a TASS hírügynökségnek adott információk szerint. Így már minden olajnövényből felülmúlják az ukrán termelést.

repce kézben
Az orosz prognózis szerint jó lesz az idei repcetermésük (fotó: Horizont Média)

A repcetermés 2024-ben elérheti a rekord nagyságú 5 millió tonnát (2,1 t/ha), ami hatalmas rekord lenne, tekintve, hogy az ötéves átlag 3,2 millió tonna Oroszországban. Összehasonlításként: az ukrán repcetermelés 4,1 millió tonnát (2,7 t/ha) eredményezett idén, így ez lesz az első olyan év, amikor az oroszok a repce terén is felülmúlják az ukránok kibocsátását.

Szójából a korábbi becslések a 7 millió tonnát is meghaladó termésről szóltak, de Oroszországot is sújtja a nyári aszály. Mostanra reálisabb lehet a 6,5 millió tonnás mennyiség, ami még mindig több, mint az ukrán termelés, ami 4,6 millió tonna körülire zsugorodhatott az elmúlt két hónapban.

Napraforgóból 16 millió tonnáról szólt az Oroszországra vonatkozó prognózis, de ebben az esetben is elképzelhető, hogy 15 millió tonna alatt lesz a végeredmény. Az ukrán termelést bő 13 millióra becsülték július elején, azóta ez is a 12 millió tonnához lehet közelebb.

Oroszország nagy olajlentermelő is. Idén mintegy 1,6 millió tonna mag betakarításával számolnak. Ebből a rekordot 2022-ben állították be. (Lásd még szakcikkünket az olajlentermelés piaci kilátásairól: Lendületben az olajlen, a nyereséges szupernövény.)

Lásd még a témában: Már a szóját is vágják az ukránok a hőségben.