fbpx

Hiába jó a repce ára, nem ez lesz az idei év sikernövénye

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 június 14.

Valamennyivel kisebb lesz az európai térség repcekínálata, mint tavaly volt, az árak ennek megfelelően magasabbak. Mégis sokan lesznek elégedetlenek a repce jövedelemtermelő képességével.

repcebecő kézben
Nem volt optimális az idei szezon időjárása a repce számára (fotó: Horizont Média)

Kevesebb repce az EU-ban

Idén az európai olajmagtermelés nem fog lényegesen különbözni a tavalyitól, de az ötéves átlagtól mindenképpen jobb eredményt valószínűsítenek az elemzők. A Bizottság várakozásai szerint ez leginkább a napraforgótermelés bővülésének köszönhető. Repcéből kicsit kevesebb lesz az EU-ban.

 olajmagok termés EU
Olajmagok termelése az EU-ban (forrás: EU Bizottság)

Keleti forrásokra szorulva

Az elsőként betakarítandó olajmag a repce. Ebből az elmúlt 11 hónapban Ukrajna biztosította az uniós importszükséglet 60%-át, repceolajból pedig a harmadát. Emellé az EU repcedara-beszerzéseinek 41%-a Oroszországból származott.

A repce terén tehát lényeges hatása lehet az uniós árakra annak, ha az ukrán és az orosz utánpótlás rosszabb a tavalyinál. Az utolsó hírek szerint Ukrajnában 400 ezer tonnával kevesebb repce terem idén (4,3 millió tonna), és az export 3,4 millió tonnára mérséklődik (-300 ezer tonna). Az orosz termés 100 ezer tonnás bővüléssel éri el a 4,3 millió tonnát.

Árak, mennyiségek

Tavaly, az aratást követően 3,2 tonnás országos átlag mellett 164 ezer forintról indult a hazai repce ára, majd az uniós import beindulásával novemberre 156,5 ezerre csökkent. Az új termés értéke Párizsban május vége óta 25 eurót esett, most 465 eurót ér az augusztusi szállítású termény, az ukrán áru pedig 440 dolláros áron érkezik az ország határára. A magyar árszint 175-180 ezer forint között van, a terméskilátások pedig rosszabbak a tavalyinál, vélhetően 3 tonna alatt lesz az országos átlag.

A legtöbb mezőgazdasági üzem elégedetlen lesz a repce idei jövedelmezőségével. Az egyetlen biztató fejlemény, hogy a Brent olaj ára emelkedni kezdett.