fbpx

Őszi erdészeti bemutatóüzemi programok és továbbképzés

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 augusztus 27.

Erdészeti bemutatóüzemi programsorozat indul az Agrár Szakképző Centrumok és az Erdészeti Ágazati Tudásközpont Nonprofit Kft. szervezésében. A programok a továbbképzésben is pontszerzési lehetőséget kínálnak.

erdészet
Az erdészet hardveres és szoftveres részén is történt előrelépés, érdemes továbbképezni magunkat (fotó: Horizont Média)

Szeptembertől hét helyszínen

Az erdészeti bemutatóüzemek Sopron, Somogyzsitfa, Piliscsaba, Mátrafüred, Szeged és Ásotthalom erdészeti szakképző iskolái, a programok pedig mintegy 25 témakört ölelnek fel.

A VP1-1.2.1-23 – Bemutató üzemek támogatása című pályázat keretében az erdészeti szakképző iskolák mintegy 750 millió forintértékben szereztek be korszerű erdőgazdálkodási eszközöket, például drónokat, harvesztereket, szoftvereket. A programok során ezek használatát mutatják be, továbbá a résztvevők nemzetközi kitekintést nyerhetnek az erdészet jövője, az erdei vízgazdálkodás és az erdészeti csúcstechnológiák világába is.

Minden iskolánál elérhető lesz a „SiteViewer: Bevezetés az új erdészeti döntéstámogató eszköz használatába” és „Az EUTR és az EKÁER megfelelő használata” bemutató üzemi program. Több helyszínen lesz lehetőség az ESZR és alprogramjainak (TERI, ETA) elsajátítására, a harveszter és forvarder kezelésének megismerésére szimulátoros vagy terepi környezetben, valamint méretes fák irányított döntésének vagy a korszerű szaporítóanyag-gyűjtés műhelytitkainak megismerésére. Emellett egy-egy helyszínen lesz elérhető például az erdészeti gépek javítása és karbantartása (Piliscsaba), vagy a legújabb térinformatikai megoldásokkal való ismerkedés (Szeged).

Már lehet jelentkezni

A programokon erdőgazdálkodók és azok alkalmazottai, valamint az erdészeti szakszemélyzet szakirányítási tevékenységet ellátó tagjai vehetnek részt. A programokat a szervezők egymásra épülő „kezdő” és „haladó” modulban, azonos napon délelőtt és délután 4 + 4 órában kínálják, javasolt tehát az együttes jelentkezés mindkét programra. A külön megjelölt programpárok JESZ továbbképzési pontszerzők is (20 pont).

Részletes program és jelentkezés itt.

Lásd még a témában: Erdészeti szakszolgálat indul a kamara szervezésében