fbpx

A szója várható termelői ára

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 augusztus 26.

Már írtunk róla, hogy a szója is érzi az aszályt, de még a napraforgóhoz mérten is kisebbeknek tűnik a hozamvesztesége. Ám ami tény, az tény: ebből sem számíthatunk fergeteges termésre. Legalábbis Európában. Az amerikai kínálatcunami tükrében bizonytalan az itteni árak alakulása is. Azért egy megalapozott becslést most is tehetünk.

szója kézben
Így néznek ki most a jobb szóják (fotó: Horizont Média)

Az EU számára több agrártermékből is kulcsfontosságú beszerzési forrás Ukrajna. (Az ukrán szójatermékek exportesélyeiről itt írtunk legutóbb.) A magyar terményárak ebben a szezonban következetesen alkalmazkodnak az ukrajnai szinthez, ami – szerencsére – meglehetősen magas. Igaz ez a szójára is. Ebből a szempontból lényeges, hogy meddig tudja tartani magát az ukrán árszint a szállítási költségekkel növelt amerikai szójával szemben.

Mennyi lesz belőle?

Az ukrán szójatermésről nagyon ellentmondó adatok keringenek a neten. A becslések sem a szójaterület, sem a hozamok terén nem mutatnak egyezést. A legtöbb elemző 5–5,7 millió tonna közé teszi a lehetséges termésmennyiséget, ami nagyjából 2 tonnás átlaghozamok mellett valósulna meg. Tavaly 2,6 t/ha-os átlagot arattak Ukrajnában, az aszály miatti terméskiesés tehát drasztikusnak mondható.

Verseny az alapanyagért

Ennek megfelelően a termelők vonakodnak is eladni a termésüket, jobb ajánlatokra várnak. A feldolgozók – látva, hogy a napraforgótermés is gyenge lesz – elkezdtek versengeni az alapanyagért. Tonnánként mintegy 17 ezer hrivnyát (145,5 ezer Ft/t) kínálnak az üzembe szállított GMO szójababért, miközben a napraforgómag felvásárlási ára már átlépte a 20 ezer hrivnyát (171 ezer Ft/t). A szójabab 371 dolláros (132 ezer Ft/t) áron utazik az ország nyugati határára, tehát a magyar feldolgozók sem jutnának hozzá olcsóbban, mint az ukrajnai gyárak.

Verseny a piacokért

A GMO-s szójababért 370-375 dollárt adnak a fekete-tengeri kikötőkbe szállítva, míg a nem GMO-s bab ára 400-410 dollárra (144 ezer Ft/t) emelkedett ugyanitt. Ezen az árszinten azonban már komoly nehézségekbe ütközik eladni az ukrán szóját, mivel még mindig érkeznek a piacra a dél-amerikai szállítmányok és az Egyesült Államok is rekordnagyságú termést vár. A nagy importőrök csak erre a kínálati hullámra várnak.

A novemberi szállítású szójabab ára Chicagóban most 354 és 360 dollár (kb. 126 ezer Ft/t) között szór, meglehetősen messze van a júliusi 450 dolláros szinttől, és már veszélyt jelent az ukrán bab számára. Ez azt jelenti, hogy bármi is legyen a szójabetakarítás eredménye, nagyjából kimerült a további árnövekedés esélye. Valahol a 145–150 ezer forint közötti áron indulhat majd a magyarországi kereskedés is.