fbpx

40%-os árkilengések: most az alapzöldségekből van sok

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 augusztus 24.

Az alapzöldségek korábbi drágulására a termelés bővítésével reagáltak a gazdálkodók, így most fordított ármozgás figyelhető meg a piacon: ezek ára csökkent, míg más zöldségek extrém módon megdrágultak.

burgonya
Megnőtt a termelési kedv, és a betakarítása is kevésbé lesz saras idén (forrás: pixabay.com)

Az elmúlt években a hagyma, a burgonya és a sárgarépa futott be nagy „karriert”. Ezen alapzöldségek az időjárási anomáliák és az infláció hatására is nagyot drágultak. (Lásd: Karácsonyra a tűréshatárig érhet a burgonya és a hagyma ára.) Idén teljesen megváltozott a helyzet: a kínálatbővülés hatására ezek váltak 30-45%-kal olcsóbbá, míg a többi zöldség ára lényegesen emelkedett.

Különösen a paprika, paradicsom, uborka, zeller, torma és egyes káposztafélék ára ugrott nagyot idén. Az AKI által közzétett táblázatban pirossal jelöltük, hogy ezek a termékek a 33. héten több mint 40 százalékkal kerültek többe, mint egy évvel ezelőtt. Ezen felül 20–30%-os drágulásra is több példa akad a táblázatban Mindeközben a júliusi inflációt 4,1%-ra tette a KSH, és az élelmiszerek csak 2,7%-kal kerültek többe, mint egy évvel ezelőtt.

zöldségárak
A Budapesti Nagybani Piac árai, belföldi, első osztályú termékekre (forrás: AKI)

A gyümölcsök ára viszont jellemzően 5–10%-kal csökkent a tavalyi év azonos időszakához képest, kivétel az alma, amiből európai szinten hiány van idén, ezért az ára 15%-kal máris megemelkedett. A legnagyobb áresést a jó termést produkáló barackok és szőlők körében látni (-15–20%), a nagy európai termelőknél fagykárt szenvedett szilva ára viszont nem csökkent.