fbpx

Közvetítői szerepet vállal a kamara vadkár ügyben

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 augusztus 22.

Több olyan térség is van az országban, ahol azért nem vállalnak fel bizonyos növényeket a vetésforgóban, mert esélytelen megvédeni az állományt a vadakkal szemben. Léteznek persze hivatalos utak a vadkár rendezésére, de talán eredményesebb, ha egy külső személy közvetít a felek között.

őzek
Az őzek gyakran megkeserítik a gazdálkodók életét (fotó: Horizont Média)

Így kell elindítani az eljárást

A vadkár az ország több térségében a mezőgazdasági termelés kiemelt hátráltató tényezőjévé vált. Az Agrárkamara igyekszik ezen a helyzeten változtatni. A falugazdászok minden vármegyében biztosítják a vadkárral érintett területek felmérését, személyre szabott tájékoztatást adnak a kárigények rendezési útjairól és a vadkármegelőzés lehetőségeiről.

A sikeres igényérvényesítést a kamara formanyomtatványokkal is támogatja, ezek kitöltésében a falugazdász segít:

  • vadkár megelőzésére szolgáló egyeztető lap,
  • vadkárbejelentő lap a vadászatra jogosult irányába,
  • egyezségi megállapodási minta a mezőgazdasági vadkárhoz,
  • jegyző előtti, egyezség létrehozására irányuló eljárás megindításához szükséges kérelemminta.

Ha az általános vadkármegelőzési módszerek nem elégségesek, akkor a kamara segítséget nyújt az állományszabályozó vadászat kezdeményezésében a vadászati hatóság irányában. A vadászati hatóság által kiadott engedély segíti a vadászatra jogosultat abban, hogy a vad létszámát a vadászati idényen kívül is szabályozhassa.

Kárrendezés egyeztetéssel

További újdonság, hogy első körben Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád, Győr-Moson-Sopron és Tolna vármegyékben a kamara mediátori szolgáltatást indít a gazdálkodók és a vadászatra jogosultak között. A két fél közötti tárgyaláshoz a kamara biztosít szakértőt. A szolgáltatást a falugazdásznál lehet kérni. A mediátor célja, hogy a felek a felesleges költségek mellőzésével gyorsan jussanak megoldásra a vadkár rendezésében. Amennyiben a projekt pozitív eredményeket hoz, a kamara országos szintűre fejleszti a szolgáltatást.

Forrás: nak.hu

Lásd még a témában cikkeinket:

A vadkárok lehetséges fajtái és kezelésük
Vadvédelmi kerítések, vadkárok – változnak a szabályok
Az Agrárkamara vállalja a vadkárkövetelések behajtását