fbpx

Tarol az orosz napraforgóolaj

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 augusztus 21.

2026 szeptemberéig meghosszabbítják az orosz napraforgóolaj exportjára kivetett vámot, ami 0% – jelentette a TASS. A döntés augusztus 15-én, csütörtökön került nyilvánosságra. A kiviteli számok alapján hasít a külpiacokon az orosz növényolaj.

Finomítva is egyre több orosz napraforgóolajat adnak el a nemzetközi piacon
(forrás: pixabay.com/hu)

A napraforgóolaj exportvámját 2021. szeptember 1-jétől a piaci árak függvényében egy lebegő rendszerben, havonta állapították meg Oroszországban, majd 2023 nyarán eltöröltek mindennemű kiviteli sarcot. A döntés határozott időre szólt, idén augusztus 31-én járt volna le, de a kormány most 2026 szeptemberéig meghosszabbította az érvényességét.  

A tavalyi termés értékesítésének szezonja még nem zárult le, és a különböző orgánumok – a 4,3 millió tonnától a 4,9 millió tonnáig – nagyon eltérő végeredményt jósolnak neki. Egy dologban egyeznek a becslések: mindenképpen rekord nagyságú kivitellel zárják majd a szezont az orosz kereskedők. (Összehasonlításképp: az ukrán kivitel elérheti az 5,8 millió tonnát.)

orosz naparaforgóolaj export
Forrás: statista.com. Az utolsó adat becslés.

A nulla vám meghozta az eredményt: 2024-ben India teljes napraforgóolaj-importjának 40%-a már Oroszországból fog származni. Itt írtunk róla: Sikeres beetetés: India rákapott az orosz napraforgóolajra.